Puhemies Halla-aho vastaa arvosteluun: Ongelmallista, jos ihmisen loukkaantumisen tunne kaventaa toisen sananvapautta

Eduskunnan keskustelukulttuuri sai kansanedustajan kyyneliin – näin Jussi Halla-aho ja varapuhemiehet ottivat kantaa tapaukseen 5:59
Eduskunnan keskustelukulttuuri sai kansanedustajan kyyneliin – näin Jussi Halla-aho ja varapuhemiehet ottivat kantaa tapaukseen.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) on vastannut puheensa samaan arvosteluun ja kommentoinut eduskunnan puhekulttuuria.

Halla-aho piti eilen eduskunnassa puhemieheksi valintansa jälkeen puheen, jossa hän sanoi puolustavansa kansanedustajien laajaa puheoikeutta.

Halla-ahon puhetta on arvosteltu oppositiosta, ja eilen SDP:n kansanedustaja Ville Merinen koki eduskunnan puhekulttuurin kyyneliin asti ahdistavana.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho sanoi tiedotustilaisuudessa korostaneensa perustuslain säädöksiä, joilla turvataan kansanedustajille vapaus esittää mielipiteitä eduskuntakeskustelussa.

– Pidän hyvin ikävänä, jos tätä perustuslain kansanedustajille antamaa turvaa lähdetään kyseenalaistamaan, sanoo Halla-aho.

Hän sanoi halunneensa tehdä painotuksen, että eduskunnan puhemiehen tehtävänä on ensisijaisesti puolustaa vapaata keskustelua eduskuntasalissa, ei jonkinlainen kansanedustajien vahtiminen.

Toinen varapuhemies Tarja Filatov (sd.) lisää, että sananvapauteen liittyy myös vastuu siitä, että ei loukkaa toisen oikeuksia tai synnytä vihaa toisia ryhmiä kohtaan.

Halla-aho toteaa, että näistä periaatteista ollaan varmasti samaa mieltä, mutta kyse on rajanvedosta.

– Pidän vähän ongelmallisena, että jos ihmisen loukkaantumisen tunne alkaa kaventamaan toisen keskusteluosapuolen sananvapautta. Se madaltaa loukkaantumisen kynnystä ja siitä tehdään tavallaan ase poliittiseen keskusteluun, sanoo Halla-aho.

Lue myös:

    Uusimmat