Puhelimesta pidetään kiinni lamassakin

Operaattoribisneksen kilpakumppanit Elisa, Telia-Sonera ja DNA käyvät nyt kisaa kuluttajista, jotka etsivät säästöjä talouteensa taantuman keskellä. DNA:ssa uskotaan, että nyt on hyvä aika jakaa markkinoita uusiksi.

- Matkapuhelinliittymän vaihtaminen on aika yksinkertainen ja helppo keino säästää rahaa, arvioi DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

Kilpailijan leirissä ei uskota, että hintakilpailu kiihtyisi entisestään.

- Sehän on jo nyt kovaa. Mielestäni ihmisten kannattaa miettiä tarkkaan, onko niillä halvemmilla hinnoilla tarjolla sellaista palvelua, mitä tarvitsee. Jokainen yritys tietysti tekee omat arvionsa siitä, miten haluaa toimia, muotoilee Telia-Sonera Finlandin maajohtaja Esa Rautalinko.

Yksikään operaattoreista ei usko, että kuluttajat luopuisivat puhelinliittymistä tai jättäisivät laskunsa maksamatta, kun raha on tiukalla.

- Siellä saralla emme ole nähneet merkittävää muutosta. Kuluttajan näkökulmasta toimivat tietoliikenneyhteydet ovat välttämättömyyspalvelu. Se ei ole ensimmäinen asia, josta säästetään. DNA:n Väisänen arvioi.

Kakkukahvit rajapyykin kunniaksi

Elisan IR- ja talousviestinnän johtajan Vesa Sahivirran mukaan yhtiöiden välinen kilpailu jatkuu tiukkana.

- Se on aina ollut äärimmäisen kovaa eikä siinä ole tapahtunut muutosta. Meillä on kolme aktiivista toimijaa markkinoilla ja se on kuluttajan kannalta hyvä asia.

Elisa ilmoittaa viimeisimmässä osavuosikatsauksessaan, että sen asiakkailla on reilut kolme miljoonaa matkapuhelinliittymää. Telia-Soneralta kerrotaan, että yhtiö on ylittänyt aivan hetki sitten 2,7 miljoonan liittymän rajan.

- Itse asiassa juomme juuri tänään kakkukahvit rajapyykin kunniaksi, kertoo TeliaSoneranviestintäjohtaja Ahti Martikainen.

DNA on puolestaan ilmoittanut, että viime joulukuussa sen asiakkailla oli noin 1,7 miljoonaa liittymää. Alkuvuoden osalta luvut kerrotaan vasta viikon kuluttua.

Mokkulat tuovat uusia liittymiä

Viimeisemmässä osavuosikatsauksessaan Elisa ilmoitti nostaneensa liittymäkantaansa peräti 146 000:lla. Selittyykö kasvu nopeasti suosiotaan kasvattavilla mokkuloilla?

- Se on vain osa kehitystä. Meillä kasvua on ollut kaikissa liittymätyypeissä eli normaaleissa puheliittymissä, mobiililaajakaistaliittymissä ja myös pre-paid-liittymissä, selittää Elisan Vesa Sahivirta.

Mokkula on tietokoneeseen liittettävä modeemi, jolla tietokone saa yhteyden internetiin langattomasti. Operaattorit uskovat, että jatkossa suuri potentiaali löytyy juuri kannettavien tietokoneiden liikenneyhteyksistä.

- Ihan normaalien kännykkäpuheliittymien kasvupotentiaali on rajoittunut. Käytännössä peruskännykkä on jo kaikilla, jotka sen ylipäätään hankkivat, Telia-Soneran Rautalinko arvioi.

Mitä tekninen kehitys tuo tullessaan?

- Puhepalveluissa langattomuus on jo käytännössä vallannut markkinat eli kiinteän verkon puhelinliittymien määrä on merkittävästi laskenut. Seuraava aalto on se, että tämä laajakaistaisuus pikkuhiljaa täydentyy ja osittain siirtyykin puhtaasti mobiiliksi, sanoo DNA:n Väisänen.

- Tiedonsiirtonopeudet kasvavat jatkuvasti. Myös verkkojen kattavuuteen panostetaan. Telia-Sonera tuo tänä vuonna sadalle suomalaiselle paikkakunnalle entistä nopeammat langattomat tietoliikenneyhteydet, lupaa Rautalinko.

- Varmasti 3G-tekniikan jälkeen tulee jossain vaiheessa 4G-tekniikka. Se mahdollistaa paljon enemmän palveluita, erilaisia mahdollisuuksia siirtää dataa, uskoo Elisan Sahavirta.

Lue myös:

    Uusimmat