Puhelimesi antaa Liikennevirastolle infoa - "Kukaan ei pääse tietoihisi"

Autoilijat tulevat saamaan jatkossa ajantasaisempaa tietoa liikenteen sujumisesta tieverkoilla.

Liikennevirasto kertoo tilaavansa uudenlaista matka-aikatietopalvelua Soneralta. Kerätyn tiedon avulla Liikenneviraston tieliikennekeskukset saavat tietoa siitä, miten liikenne tieverkolla sujuu.

Uusi palvelu kerää yksittäisten ajoneuvojen matka-aikahavaintoja autoilevien ihmisten puhelimista. Liikennevirasto kertoo, että kaikki tietopalvelutuotteet ovat täysin anonyymeja. Palvelun toteutusta on kehitetty yhdessä tietosuojavaltuutetun kanssa.

- Järjestelmän avulla analysoidaan liikenteen sujuvuutta ja autojen liikkumista tieverkostossa. Puhelimista kerättävän tiedon uskotaan toimivan kaikissa keliolosuhteissa, kertoo liikenteen palvelut –yksikön päällikkö Juuso Kummala Liikennevirastosta.

Tiedon avulla voidaan havaita häiriöitä ja tiedottaa niistä edelleen tienkäyttäjille sekä tarvittaessa ohjata liikennettä esimerkiksi laskemalla nopeusrajoitusta.

Sonera kerää tiedot Liikenneviraston käyttöön. Tämä tehdään täysin anonyymisti. Laitetta pystytään seuraamaan ainoastaan, jos se käyttää mobiiliverkkoa aktiivisesti. 

Soneran liiketoiminnan kehitysjohtaja Jouni Sintonen painottaa MTV Uutisille, että käyttäjätietojen anonymisointi tapahtuu heti alkutasolla, joten kukaan ei pääse käsiksi yksittäisen puhelimen käyttäjän tietoihin, puheluihin tai liikkeisiin. Käytössä on siis vain suuri anonyymi tietomäärä liikennevirran seurantaan.

Sintonen toteaa, että yksittäinen puhelimen käyttäjä ei voi estää tietojensa keräämistä Liikenneviraston palvelua varten jo senkin takia, että palvelu ei muutenkaan yksilöi esimerkiksi puhelimen tietoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja