Mainos

PT povaa Suomelle vahvaa talouskasvua

Eilen myös OP-ryhmä nosti ennustettaan Suomen talouskasvusta. Vahva kasvu on herättänyt pelkoja myös inflaatiosta.

Vaikka Yhdysvaltojen asuntoluottokriisin vaikutukset kipuilevat eri puolilla maailmaa, uskoo Palkansaajien tutkimuslaitos Suomen talouskasvun pysyvän edelleen vahvana. Tutkimuslaitos nosti tänään ennusteitaan Suomen talouden vedosta.

Palkansaajien tutkimuslaitos PT ennustaa kokonaistuotannon kasvavan Suomessa tänä vuonna 4,2 prosenttia. Ensi vuodellekin PT povaa 3,4 prosentin kasvua, jota avittaa maailmantalouden kasvun jatkuminen varsin ripeänä.

PT ei ole ainoana ruuvaillut ennusteita ylöspäin. Eilen OP-ryhmä nosti selvästi ennustettaan Suomen talouskasvusta tänä ja ensi vuonna. OP-ryhmä ennustaa Suomen talouden yltävän tänä vuonna tuhtiin 4,5 prosentin kasvuun. Ensi vuodellekin se povaa mukavaa 3,5 prosentin vauhtia.

Vaikka talouskasvu näyttää jatkuvan ripeänä, ovat PT:n ennustepäällikön Eero Lehdon mukaan myös riskit kasvaneet. Luottokriisi on saanut alkunsa Yhdysvaltain asuntoinvestointien hölläkätisestä rahoittamisesta, ja nyt se on suurin uhka Suomenkin talouskasvulle.

Inflaatiomörkö kömpii esiin

Kuluttajahintojen nousu on tänä vuonna reipastunut selvästi Suomessa. Esille on nostettu vanha kunnon inflaatiomörkö, kun paineita ovat kasvattaneet palkkojen nousun kiihtyminen, korkeat raaka-aineiden hinnat ja hallituksen kaavailemat verojen korotukset. Ekonomistit ovat vilautelleet jopa selvästi yli 3 prosentin inflaatiotahtia ensi vuodelle.

Palkansaajien tutkimuslaitos ei kuitenkaan povaa ensi vuodelle mitään hurlumhei-inflaatiota. PT ennustaa tämän vuoden lukemiksi 2,5 prosenttia ja ensi vuodelle 2,6 prosenttia.

Tutkimuslaitos muistuttaa, että asumisen ja asuntolainojen korkokehityksen vaikutus inflaatioon on tänä vuonna lähes prosenttiyksikön. Lainakorkojen nousu on hidastumassa, ja niiden aiheuttama inflaatiopaine hellittää noin 0,4 prosenttiyksikköä ensi vuonna. Lisäksi asuntojen hintojen nousu hidastuu mutta ruoan hinta vastaavasti nousee.

PT arvioi, että alkoholiverojen korotus aiheuttaa ensi vuonna 0,3 prosenttiyksikön lisäinflaation. Sähkö- ja polttoaineverojen suora vaikutus jää hieman tätä pienemmäksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.