Psykologin neuvot: Näin pistät hanttiin härskille henkilölle

Lähipiirissäni on ylimielinen, härskisti käyttäytyvä henkilö. Mistä hänen käytöksensä kumpuaa, ja miten hänen kanssaan tulee menetellä?

Psykologi Teemu Ollikainen näkee tilanteessa kaksi vaihtoehtoa. Helpointa on tietysti välttää kanssakäymistä kyseisen henkilön kanssa.

Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Silloin on hyvä kääntää katse omaan käytökseen.

− Älä lähde mukautumaan siihen, että yksi pelaa ihan omilla säännöillään. Ota asia puheeksi ja sano, että tuo ei ole ok, Ollikainen aloittaa.

Kerro vastapuolelle suoraan, miltä hänen toimintansa sinusta tuntuu. Pysy rauhallisena ja yritä olla provosoitumatta. Muistuta myös häntä siitä, että on olemassa yhteiset pelisäännöt (esimerkiksi työpaikalla), ja kaikkien odotetaan noudattavan niitä.

− Jos henkilö tiedostaa, että hänellä on ongelma ja haluaa kehittyä mukavampaan suuntaan, olisi kiva, jos voisit tukea häntä siinä. Voit vaikka kehottaa häntä käymään juttelemassa psykologin tai psykoterapeutin kanssa asiasta, Ollikainen sanoo.

Ammattilainen muistuttaa, ettei kenenkään tule lähteä diagnosoimaan läheisiään tai työkavereitaan narsisteiksi tai muuten häiriintyneiksi.

− Se on pahinta mahdollista epäsuoraa kiusaamista. Patologian arviointi on lääkärien tehtävä. Psykologien tehtävä on puolestaan selittää, miten häiriöt syntyvät ja miten niitä voi hoitaa, Ollikainen painottaa.

Jokainen meistä on joskus ärsyttävä

Ylimielistä, härskisti käyttäytyvää ihmistä seuratessa tulee mieleen, miksi hän käyttäytyy kyseisellä tavalla. Ollikainen sanoo, ettei kysymykseen ole yhtä vastausta.

− Negatiivinen tai aggressiivinen käytös voi olla suojakeino, merkki masennuksesta tai ahdistuksesta. Toisaalta se voi olla oppimisen tulos. On ympäristöjä, joissa käy huonosti, jos ei kykene kehittämään kovaa piikkipintaa suojakseen.

Oma lukunsa ovat varsinaiset persoonallisuushäiriöiset ihmiset, jotka voivat käyttäytyä härskisti tai ylimielisesti eri mittakaavassa kuin mikä on normaalia härskiyttä tai ylimielisyyttä.

− Ei kannata kuitenkaan ajatella niin, että jollakin joko on joku häiriö tai ei ole. Meissä kaikissa on piirteitä niin sanotuista persoonallisuushäiriöistä. Oikeissa olosuhteissa, kuten väsyneenä ja humalassa, kykymme sietää ristiriitoja ja erimielisyyttä vähenee ja meistä voi tulla muiden silmissä ärsyttäviä ja itsekkäitä mesoajia, Ollikainen sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat