Mainos

Sarjakuristaja Michael Penttilästä psykologin lausunto – "Tällainen perversion piirre vahvistuu usein voimakkaasti"

1:30

Sarjakuristajana tunnetun Michael Penttilän oikeudenkäynnissä Helsingin hovioikeudessa kuultiin todistajana filosofian tohtoria, psykologian lisensiaattia, psykoterapeuttia ja HYKSin psykiatrian linjajohtaja Jan Stenbergiä, joka laati poliisin esitutkintamateriaalin perusteella lausunnon Penttilästä.

Penttilä ei itse halunnut keskustella Stenbergin kanssa, kun tämä teki selvitystä.

Psykologi puhui oikeudessa asfyksofiliasta, joka on perversion muoto, johon liittyy tukehtumisen tunne. Asfyksofiliaa voi toteuttaa esimerkiksi sitomalla muovia tai muovipussin henkilön pään ympärille tai kuristamalla tätä kurkusta.

– Se on perversio tai erikoiskiinnostuksen kohde, joka liittyy hengityksen rajoittamiseen. Siihen liittyy valitettavasti suuri kuolleisuus. Pelkästään Yhdysvalloissa on satoja tai tuhansia kuolemantapauksia vuosittain, jotka liitetään tähän, mutta näitä on vaikea tutkia ja siksi ne sekoitetaan usein itsemurhiin, Stenberg sanoi.

Liittyy suurta kuolleisuutta

Psykologin mukaan asfyksofilia on hengenvaarallista ja se lähtee usein käsistä, koska sitä on vaikea kontrolloida”.

Stenbergin mukaan tällainen perversion piirre vahvistuu usein voimakkaasti. Henkilö voi myös ryhtyä valmistelemaan rikosta, etsimään tekoon sopivaa seuraa ja sopivaa tekopaikkaa.

– Se edellyttää sitä, että henkilö on hyvin juuttunut siihen teemaan ja vakaasti identifioitunut siihen harrastamiseen. Valmistelu tihenee, kun edetään kohti rikosta, Stenberg sanoi.

Psykologin mukaan ihminen ei voi kontrolloida perversiotaan, jos hän ei tunnista ongelmaa.

– Tämä ei ole sairaus, vaan se on nimenomaan piirre, joka on henkilön erittäin pysyvä ominaisuus, josta on erittäin vaikea päästä irti. Jos henkilöllä on tämän kaltaisia piirteitä, niin hänellä on ollut enemmän tai vähemmän koko elämänsä tämän tyyppisiä ominaisuuksia.

Stenbergin mukaan asfyksofilia liittyy usein trasvestismiin, sadomasokismiin ja sitomiseen.

– Nämä yleensä kulkee ryppäinä. Ne ovat ikään kuin ominaisuuksia, jotka ovat olleet hyvin nuoresta lähtien.

Riski uusimiseen on suuri

Penttilää syytetään nyt hovioikeudessa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Syyttäjän mukaan Penttilä valmisteli 17-vuotiaan tytön kuristamista ja hän yritti tunkeutua tytön asuntoon tämän ollessa yksin kotona viime keväänä. Käräjäoikeus hylkäsi aiemmin syytteen.

Psykologi ei osannut ottaa oikeudessa kantaa siihen, kuinka todennäköisesti Penttilä olisi käyttänyt väkivaltaa 17-vuotiasta tyttöä kohtaan.

– Siihen on tietenkin erittäin vaikea vastata, mutta perversiotyypin ja henkilön rikoshistorian tuntien riski on suuri. Jos kuka tahansa tämän kaltaisesta voimakkaasta perversiosta kärsivä henkilö ja siihen liittyvää rikoshistoriaa omaava henkilö laitetaan sopivaan tilanteeseen, niin riski on ilman muuta erittäin suuri.

– Uusimisriskiä voidaan yleisesti ottaen pitää korkeana, koska se on kaikissa voimakkaissa perversioissa korkea. Jos henkilö on aiemmin uusinut vastaavia tekoja, niin riski kasvaa koko ajan.

– Sen materiaalin perusteella mitä minulle on Penttilästä esitetty, niin ei ole voimakasta näyttöä siitä, että asia olisi hallinnassa, Stenberg totesi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.