Psykologi: Tästä syystä rakastumme renttuihin

Psykologi Marja Kaikkosen mukaan terapiassa tapaa usein naisia, jotka rakastuvat kerta toisensa jälkeen huonoihin miehiin.

"Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin?" kysytään klassikkokappaleessakin. Psykologi Marja Kaikkosen mukaan syy epäonnisiin ihmissuhteisiin löytyy usein lapsuudesta. Kiintymyssuhdeteorian mukaan suhde vanhempiini määrittelee sen, kuinka hyviä ihmissuhteita pystymme muodostamaan vanhempana.

Moni havahtuu vasta aikuisiässä olevansa mönkään menneiden ihmissuhteiden kierteessä. Nainen voi rakastua kerta toisensa jälkeen alkoholistiin, väkivaltaiseen mieheen tai petturiin. Joillakin parisuhde päättyy aina eroon.

– Varsinkin pariterapiassa kuulen yllättävän usein lausetta "aina olen tässä samassa tilanteessa". Ihmiset toistavat usein samaa kaavaa, Kaikkonen sanoo.

Huono parisuhde aiheuttaa varsin pian psykofyysisiä oireita, kuten ahdistusta ja masennusta. Ihminen on laji, joka pyrkii elämän säilyttämiseen, joten harva jää suhteeseen, joka tuottaa hirvittävän kovaa henkistä tuskaa.

Armollisuus lisääntyy iän myötä

Huonoonkin ihmissuhteeseen voi kuitenkin jäädä koukkuun. Esimerkiksi väkivalta voi olla koukuttavaa, sillä katumuksen äärellä parisuhteen valta-asetelma vaihtuu.

– Emme useinkaan ole pelkästään passiivisia uhreja, Kaikkonen muistuttaa.

Minäkuvan ja itsetunnon ongelmat löytyvät monen huonoon ihmissuhteeseen ajautuvan naisen taustalta. Armollisuus itseä kohtaan lisääntyy yleensä iän myötä.

– Koemme sekä positiivisia että negatiivisia asioita, mutta jotkut jäävät kiinni negatiivisuuteen. Se voi olla defenssimekanismi. Suojelemme itseämme, koska pelkäämme epäonnistumista niin paljon, Kaikkonen sanoo.

Jos oma fyysinen tai psyykkinen terveys on parisuhteessa uhattuna, on parasta laittaa hanskat tiskiin. Aina ero ei kuitenkaan ole tarpeen.

– Ei ole olemassa oikeaa ja väärää ratkaisua, sillä me ihmiset olemme kaikki erilaisia. Tärkeintä on nostaa kissa pöydälle, Kaikkonen sanoo.

Lue lisää:

AVA/Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja