Psykologi: Näihin ongelmiin parisuhde kaatuu useimmin

Psykologi, parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa on perehtynyt työnsä kautta avioeroihin. Kiianmaan puheissa toistuu sanoma suhteen päivittämisestä. "Miksi olemme yhdessä?" on kysymys, johon jokaisen parin tulee löytää vastaus säännöllisin väliajoin.

Avioliiton, ja parisuhteen ylipäätään, kriisi voi syntyä useista tekijöistä. Taustalla voi olla esimerkiksi uskottomuutta, alkoholismia tai väkivaltaa.

Suurin osa ongelmista syntyy kuitenkin siitä, että ihminen kokee, ettei suhde yksinkertaisesti toimi.

− Odotukset ovat olleet suuria, ja tulee pettymyksiä. Onni tuntuu karkaavan elämästä, Kari Kiianmaa kiteyttää.

Ei ole olemassa parisuhdetta, jossa eteen ei tulisi vuosien varrella haasteita. Nuorilla parisuhteet ajautuvat usein vakaviin kriiseihin 5−10 vuotta suhteen solmimisesta.

Kiianmaan mukaan ongelma on se, ettei pariskunta osaa tai pysty päivittämään suhdettaan. Vaikka ajateltaisiinkin, että suhde on elinikäinen, välineet suhteen rakentamiseen ovat vähän niin ja näin.

− Jokainen suhde vaatii päivittämistä ainakin kymmenen vuoden välein. Syyt, miksi ollaan yhdessä, pitää päivittää. Siihen pitää panostaa. Kun ymmärtää periaatteen, voi luoda hyvän suhteen uudestaan, Kiianmaa sanoo.

Vaihtamalla paranee?

Entä sitten, kun ero tuntuu ainoalta vaihtoehdolta parisuhteen kriisiin? Kiianmaa tunnistaa tilanteen.

− Eroon liittyy paljon toiveita; se muuttaa minun elämäni paremmaksi. Tämä on usein virhepäätelmä. Ei ihmisen tarvitse aina vaihtaa kumppania, jos hän haluaa parempaa elämää.

Kiianmaa esittää erolle vaihtoehdon, jonka voi tiivistää seuraavasti: rakenna saman ihmisen kanssa toisenlainen suhde. Juuri tämä on suhteen päivittämistä.

Tunteet on käsiteltävä

Parisuhde päättyy kaikesta yrityksestä huolimatta eroon. Voiko tilanteen enää kääntää voitokseen?

Kiianmaa korostaa, että eron myötä ihmisellä on mahdollisuus rakentaa itsetuntemustaan. Tällöin on tärkeää pysähtyä miettimään eroa kriisinä, josta voi oppia.

− Eron tunteet, kuten suru ja viha, on välttämätöntä työstää. Jos erosta ei opita mitään, ihminen alkaa rakentaa samanlaista kuviota toisen kanssa, Kiianmaa painottaa.

Jokainen eron läpikäyvä tarvitsee Kiianmaan mielestä ulkopuolista tukea asian työstämiseen. Esimerkiksi vertaistukiryhmät toimivat hyvänä apuna ahdistavien kysymysten käsittelemisessä. Ystäviin tukeutumisessa vaarana on se, etteivät läheisten neuvot ole välttämättä aina hyviä.

Koston tielle Kiianmaa ei soisi kenenkään lähtevän.

− Viha on tunne, jota on vaikea käsitellä rakentavasti. Sitä on pystyttävä purkamaan. Erityisesti hylätty osapuoli tarvitsee tukea.

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat