Psykologi: Esikuvien etsiminen ja idolien ihailu on tavallista myös aikuisille

Tunnettujen henkilöiden, kuten näyttelijöiden, laulajien tai urheilijoiden ihailu kuuluu usein nuoruuteen, mutta harrastaa fanittamista aikuisetkin. Psykologi kertoo Helmelle, mitä aikuinen hakee ihailullaan.

Helmi kysyi psykologi ja psykoterapeutti Riitta Ylikomilta, mistä aikuisen harrastama fanittaminen johtuu. Ylikomin mukaan ihminen etsii luonnostaan kohteita erilaisille tunteilleen. Joskus kohteet löytyvät lähempää, joskus kauempaa.

– On ihan tavallista etsiä esikuvia, ihmisiä joita voi ihailla ja ehkä myös jäljitellä. Idolilta voi oppia jotain, hänen kauttaan voi kokea elämyksiä ja samastua sellaiseen elämään jota itse ei ehkä voi elää, mutta josta voi haaveilla.

Ylikomi kertoo kaikenlaisten ihmisten etsivän esikuvia. Esikuvassakin saatetaan nähdä hyviä ja huonoja ominaisuuksia, hänen kanssaan ollaan samoilla ja eri linjoilla asioista riippuen.

– Niin varaukseton ihailu kuin mitä fanittamiseen liittyy, ainakin fanaattisessa muodossa, saattaa sisältää halun kokea edes joku ihminen ristiriidattomasti hyvänä ja täydellisenä, ainakin jollakin elämä alueella, Ylikomi kertoo.

Mitä ihminen sitten hakee fanittamisellaan? Ainakin ihailu voi tuoda mukanaan voimakkaita elämyksiä ja pakoa arjesta.

– Se varmaan riippuu ihmisestä, ihmisyyteen liittyy suuri yksilöllisyys. Jokaisella on oma, omintakeinen merkitysmaailmansa jonka puitteissa kiinnostuksen kohteet valikoituvat. Fanittaminen voi merkitä vaikkapa pakoa arjesta, kohottavia kokemuksia, samastumista johonkin minkä kokee itseään parempana tai jolla kokee olevan sellaisia ominaisuuksia joita itsellä ei ole, yhteyden tunnetta idoliin ja toisiin fanittajiin tai muita voimakkaita elämyksiä. Tai uskoa siihen, että on olemassa ajoittain ristiriidattomasti ja ehdottomasti hyvää, Ylikomi kuvailee.

Idolin ihailusta tulee tärkeä osa omaa itseä

Kun jonkun henkilön ihailu jatkuu lapsuudesta tai nuoruudesta aikuisuuteen, se kertoo ainakin siitä, että kyseisellä ihmisellä on tarve ihailla jotakuta.

– Idolin merkitys on kenties ollut suuri nuoruusvuosina, minkä johdosta tunnesuhde häneen on voimakas ja siitä halutaan pitää kiinni. Idoli voi merkitä tälle ihmiselle jotain tärkeää, tuntua korvaamattomalta. Kyseisen idolin ihailusta on tullut tärkeä osa omaa itseä, Ylikomi pohtii.

Ylikomi muistuttaa, ettei epänormaalin ja normaalin ihailun rajaa kannata kovin heppoisesti alkaa vetämään.

– Ihmisyys on moninaista, ihmiset elävät elämäänsä monin eri tavoin ja hyvä niin. Eli yksittäisestä piirteestä tai harrastuksesta kannata vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ihmisestä. Jos fanittaminen häiritsee merkittävästi muita elämänalueita tai siihen liittyy selvästi epäterveitä piirteitä kuten idolin ei-toivottu seurailu, häirintä, vainoaminen, tai vaikka hyvin epärealistiset kuvitelmat esimerkiksi suhteesta idoliin, on syytä huoleen.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Splash, Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat