Professori kumoaa suomalaisten mökkeilyyn liittyvän myytin

Mökkihulluudesta kirjan kirjoittanut Pertti Alasuutari kertoo, mitä mökkeily antaa suomalaisille. Hän kumoaa myös suomalaisten vapaa-ajan asumiseen liittyvän myytin.

Suomessa on Tilastokeskuksen vuoden 2010 tietojen mukaan lähes puoli miljoonaa mökkiä. Mökkivillitys ei kuitenkaan ole vain suomalainen ilmiö, vaan myös muissa länsimaissa irtaudutaan arjesta kakkosasunnolla.

– Mökki on kuin mikä tahansa matkakohde, joka suunnitellaan itse ja itseä varten. Mökillä halutaan ottaa etäisyyttä työn leimaamasta arjesta, akatemiaprofessori Pertti Alasuutari toteaa.

Pertti Alasuutari ja hänen vaimonsa Maarit ovat tutustuneet ilmiöön tarkemmin. He ovat kirjoittaneet Mökkihulluus-kirjan, johon he haastattelivat 35–60-vuotiaita mökkiläisiä.

Ristiriitaiset tunteet

Vapaa-ajan asuntojen kirjo vaihtelee sähköttömistä tönöistä hulppeisiin huviloihin astianpesukoneineen. Millainen sitten on oikea mökki? Alasuutarin mielestä oikean mökin määritteleminen on sinänsä ilmiö.

– Ihmisillä on vankkoja käsityksiä, että sinne ei saa tuoda mukavuuksia. Joidenkin mielestä mökillä ei saa edes olla sähköä.

Ideana on, että loma-asunto on erilainen paikka kuin arkinen ympäristö. Se, minkälaisia mukavuuksia mökillä on, vaikuttaa siihen, mitä siellä tehdään.

– Jos mökillä on televisio, laitteeseen voi liittyä sääntöjä. Sovitaan, että tv on vain lapsia varten tai sieltä katsotaan vain uutiset, Alasuutari sanoo.

Monilla on viha-rakkaussuhde mökillä puuhasteluun. Toisaalta mökille tullaan rentoutumaan, mutta toisaalta siellä on paljon tekemistä. Mökillä rakentaminen ynnä muut työt ovat kuitenkin yksi tapa irrottautua arjen kuvioista.

Myytinmurtajat

Alasuutarit kumoavat suomalaiseen mökkeilyyn liittyvän myytin.

– Yleinen käsitys on, että koska suomalaiset ovat kaupunkilaistuneet myöhään, mökkihulluus johtuu kaipuusta maalle. Ajatellaan, että seuraava sukupolvi ei kaipaa mökille, mutta tämä ei pidä paikkaansa, Pertti Alasuutari sanoo.

– On kyllä totta, että teini-ikään tullessaan lapset eivät enää mielellään lähde kaupungista mökille, mutta kyse on ikäkausi-ilmiöstä, hän lisää.

Alasuutarin mukaan mökkikannan jatkuva kasvu ja kansainvälinen tutkimus osoittavat, että kiinnostus mökkeilyä kohtaan kasvaa sitä mukaa, kun väestö vaurastuu. Nuorilla perheillä ei ole usein varaa mökkiin, minkä vuoksi mökinomistajien keski-ikä on varsin korkea.

Haastateltavien joukossa on kaksi tapausta, jotka oman mökin sijasta vuokraavat loma-asunnon itselleen.

– Toinen näistä on nuori perhe. He eivät ole valinneet vuokraamisvaihtoehtoa sen takia, että pakoilisivat vastuuta omasta mökistä vaan taloudellisista syistä, Alasuutari selvittää.

Toinen syy on se, että vuokramökissä saa olla, miten haluaa. Pariskunnasta toisen vanhemmilla on mökki, mutta siellä täytyy elää enempi vanhempien pillin mukaan.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Lue myös:

    Uusimmat