Vakoilusta syytetyn professori Timo Kivimäen tuomio on annettu tänään Glostrupin oikeustalolla Kööpenhaminassa.
Kööpenhaminan yliopiston kansainvälisen politiikan professorina toiminutta Kivimäkeä syytetään yksinkertaisimmillaan Venäjän vakoiluorganisaation avustamisesta tai avustamisen yrittämisestä. Kivimäki tuomittiin asiassa viiden kuukauden vankeuteen.
Tanskan poliisin tiedustelupalvelu PET sanoo Kivimäen avustaneen venäläisinä diplomaatteina esiintyneitä vakoojia.
Kivimäki on myöntänyt tehneensä neljän venäläisdiplomaatin ja Venäjän ulkoministeriön kanssa konsulttiyhteistyötä. Hän on myös omien sanojensa mukaan laskuttanut konsultoinnista yhteensä noin 17 000 euroa.
Hän kertoo tehneensä analyysejä Venäjän Kööpenhaminan-suurlähetystön diplomaateille. Poliisin tiedustelupalvelun PET:n mukaan Kivimäki olisi myös nimennyt venäläisdiplomaateille tanskalaisia tiedemiehiä, asiantuntijoita ja lahjakkaita opiskelijoita, joita nämä voisivat mahdollisesti värvätä agenteiksi.
Kivimäen oikeudenkäynti on pidetty suljetuin ovin, eikä tarkkoja syytteitä ole julkistettu.
Neljä Kivimäen tapaamaa diplomaattia ovat poistuneet maasta. Professori on koko ajan kiistänyt tienneensä diplomaattien väitetystä kaksoisroolista.
Kivimäki sanoo venäläisten neuvotteluosapuolten käyttäytyneen diplomaattien eikä vakoojien tavoin.
Kivimäki kirjoitti muutama kuukausi sitten MTV3:n sähköpostihaastattelussa:
– Vakoojat eivät puhu ravintoloiden turvakameroiden alla eivätkä pidä kännyköitään päällä.
Langettava tulossa?
Kivimäen toimiin ensimmäisenä huomionsa kiinnittänyt toimittaja Poul Pilgaard Johnsen kertoi jokin aika sitten MTV3:n uutisille mahdolliset tuomion lajit ja syyt.
– Hän on rikkonut Tanskan lakia, joka määrittelee kaksi vakoilun astetta. Ensinnäkin on varsinainen, vakava vakoilu, jossa luovutetaan salaista tietoa. Siitä voi saada 18 vuotta vankeutta. Lievempi muoto on pykälä, jonka mukaan kaikenlainen avunanto ulkomaisille tiedustelupalveluille Tanskan maaperällä on laitonta. Siitä voi saada lyhyemmän vankeusrangaistuksen, toimittaja kertoo.
Professorin mukaan Tanskan viranomaiset seurasivat hänen toimintaansa kesästä 2009 lähtien, tekivät kotietsintöjä, takavarikoivat tiedostoja ja rahaa ja kuulustelivat häntä toistuvasti. Se haittasi Kivimäen mukaan todella paljon hänen elämäänsä.
On myös arvioitu, että suljettujen ovien takana pidetty oikeudenkäynti loukkaa oikeudenkäynnin periaatteita, ja voi johtaa ylilyönteihin.
Kivimäki on pitkään Tanskassa asunut konfliktien tutkija, jolla on hyvät yhteydet Kaakkois-Aasian ääri-islamilaisiin ja separatistisiin järjestöihin.
(MTV3)