Pro syyttää Veikkausta liiton ulosmarssiin osallistuneiden työntekijöiden syrjinnästä ja painostamisesta – Veikkaus kiistää: "Työtaistelu oli laiton"

Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat 1 300 henkilöä 0:49
Veikkaus tavoittelee 400 henkilön vähennyksiä tammikuussa aloitetuissa yt-neuvotteluissa.

Ammattiliitto Pron mukaan Veikkaus on syrjinyt ammattiliittoon kuuluvia työntekijöitä heidän järjestettyään ulosmarssin vastalauseena laajoille yt-neuvotteluille. Veikkaus kiistää syrjinnän ja sanoo, että ulosmarssi oli laiton.

Veikkauksen henkilöstö marssi ulos perjantaina 8. maaliskuuta vastalauseena yhtiön tammikuun lopussa ilmoittamille yt-neuvotteluille.

Yt-neuvottelujen arvioitu henkilöstövähennys on noin 400 henkilöä, joista suurin osa osa-aikaisia. Yhteensä yt-neuvotteluiden piirissä on 1300 ihmistä.

Puheenjohtaja Juha Malisen mukaan Ammattiliitto Pron organisoima ulosmarssi oli asianmukaisesti järjestetty. Veikkausta informoitiin ulosmarssista etukäteen.

Veikkaus puolestaan sanoo ulosmarssin olleen laiton.

– Näkemyksemme mukaan työtaistelu oli laiton, koska se kohdistui voimassa olevaan työehtosopimukseen ja sen työnjohto-oikeutta koskeviin määräyksiin, Veikkauksen kanava- ja myyntijohtaja Jari Heino kommentoi MTV Uutisille sähköpostitse. 

Työntekijän painostamista

Ammattiliitto Pron mukaan Veikkaus on kerännyt tietoja ammattiliiton jäseniltä ulosmarssiin liittyen. Liiton jäsenyys on luottamuksellista tietoa.

– Tämä on toimintaa, jonka voidaan katsoa olevan työntekijän painostamista, Malinen toteaa MTV Uutisille.

Malisen mukaan painostuksella työnantaja on saattanut hakea ulosmarssin kaltaisiin työtaistelutoimiin osallistumisen lopettamista tai jopa ammattiliitosta eroamista.

– Ulosmarssi on aina heikomman osapuolen epätoivoinen yritys vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa. On todella irvokasta ja huonoa johtamista, että vastuullisuutta korostava valtionyhtiö osoittaa näin suurta halveksuntaa omia työntekijöitään kohtaan, Malinen kommentoi Pron tiedotteessa.

Veikkaus kiistää syrjinnän

Veikkauksen Heinon mukaan keskusteluja henkilöstön kanssa ei ole käyty painostavaan sävyyn.

– Olemme halunneet varmistaa, että henkilöstö on työpaikalta poistuessaan ollut tietoinen seikoista, jotka tuli huomioida, jotta töiden jatkuvuus ja henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuus voitiin taata, Heino kertoo.

Heino sanoo, että Veikkaus ei ole ottanut kantaa siihen, kuka tai ketkä mielenilmaukseen osallistuivat, vaan osallistuminen oli jokaisen henkilökohtainen valinta.

– Työnantajan toimet eivät kohdistuneet ammattiyhdistystoimintaan eikä kyse ole syrjinnästä. 

"Väite on perusteeton"

Veikkaus on perustellut ammattiliitolle henkilöstöltä kerättyjä tietoja ulosmarssista muun muassa palkanmaksuun liittyvillä seikoilla. Maliselle selitys ei mene läpi.

– Sellainen väite on täysin perusteeton, sillä jokainen ulosmarssiin osallistunut Pron jäsen on leimannut itsensä ulos. Uloslähtöhetken näkee työkirjauksen leimauksesta, Malinen kertoo.

Ammattlittiliiton mukaan Veikkaus rikkoo liiton jäseniin kohdistuneella syrjinnällä yhdenvertaisuuslakia. Malisen mukaan yhtiö on rikkonut toiminnallaan mahdollisesti myös tietosuojalakia.

Ammattiliitto odottaa Veikkaukselta kattavaa selvitystä yhtiön toiminnasta.

Lue myös:

    Uusimmat