Mainos

Pro jyrähtää: Raamisopimusta ei järkevä purkaa

Työntekijöitä edustava ammattiliitto Pro ei lämpene ajatukselle, jonka mukaan työnantajia edustava Teknologiateollisuus haluaa purkaa viime syksynä solmitun raamisopimuksen.

Teknologiateollisuus haluaisi myös neuvotella uusiksi raamisopimukseen liittyvät palkankorotukset heikentyneen taloustilanteen takia. Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne ei näe ajatuksessa järkeä.

– Talous ei ole olennaisesti muuttunut vuoden 2011 tilanteesta. On äärimmäisen tärkeätä tässä globaalin talouden epävarmuudentilanteessa turvata kotimainen kysyntä. Siihen ei millään tavalla sovi tällainen veneenkeinuttelu, jossa lähdetään olemassa olevia sopimuksia purkamaan, Rinne kertoo MTV3 Uutisille.

Myös palkansaajajärjestö SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa tyrmää raamisopimuksen purkamisen. Hänen mukaansa yksin Teknologiateollisuus ei voi raamisopimusta kaataa.

Lisäksi Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan raamisopimuksesta kuuluu pitää kiinni, koska asia on jo kerran sovittu.

– Jos halutaan pitää työmarkkinarauha, niin nyt kannataisi pistää taas jäitä hattuun ja miettiä, millaisia seurauksia olisi esimerkiksi sillä, jos raamisopimus purettaisiin, Aalto selvittää.

Sen sijaan Metsäteollisuun toimitusjohtaja Timo Jaatinen muistuttaa taloustilanteen muuttuneen jyrkästi sen jälkeen, kun raamisopimuksessa päästiin sopuun. Metsäteollisuus aikoo ottaa raamisopimukseen kantaa ensi viikolla.

Teknologiateollisuus moittinut alusta asti

Teknologiateollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Risto Alanko vahvistaa, että Teknologiateollisuuden hallitus käsitteli asiaa eilen ja liiton vaatimukset esitetään täsmällisemmin tänään perjantaina. Teknologiateollisuus on ollut asiassa yhteydessä myös Elinkeinoelämän keskusliittoon EK:hon.

25 kuukauden raamisopimuksen mukaiset palkankorotukset olivat ensimmäisenä vuonna 2,4 % ja toisena vuonna 1,9 %. Nykyinen sopimus on voimassa ensi vuoden lokakuun loppuun.

Teknologiateollisuus on moittinut raamisopimusta sen synnystä saakka ja asia on herättänyt kitkaa myös sen ja EK:n välillä. Teknologiateollisuuden mukaan raamisopimuksen mukaiset palkankorotukset ovat kestämättömiä.

Raamisopimuksessa on irtisanomispykälä, mutta asia vaatii myös keskusjärjestötason neuvotteluja.

(MTV3)

Katso Nikolas Elomaan studiohaastattelu (Huomenta Suomi 24.8.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.