Prinssi Daniel sai isältään munuaisen – kertoo nyt kahdeksan vuoden takaisesta operaatiosta

Eilen torstaina vietettiin 9. maaliskuuta vietettiin maailman munuaispäivää.

Ruotsin kruununprinsessa Victorian puolisolla, prinssi Danielilla, on synnynnäinen munuaissairaus. Hän sai ensimmäiset oireensa jo 15-vuotiaana, mutta vuonna 2009 oireet pahenivat. Hän tarvitsi uuden munuaisen. 

Daniel sai uuden munuaisen isältään ja leikkaus pelasti hänen henkensä. Leikkausta seurasivat kuitenkin rankat dialyysihoidot, jotka varjostivat tuoreen kihlaparin onnea.

Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin, Daniel kertoo toipuneensa niin leikkauksesta kuin hoidoistakin. Hän ei ole katkera, vaikka joutuukin syömään lääkkeitä todennäköisesti loppuelämänsä ajan.

– Minulla on ollut uskomaton tuuri, että olen saanut elää terveenä uuden munuaisen kanssa. Täytyy vain toivoa, että se jatkuu, Daniel kiittelee.

– Sairaus ei ole enää vaikuttanut elämääni oikeastaan mitenkään. Olen terve ja voin hyvin.

Maailman munuaispäivän kunniaksi Daniel kävi tapaamassa 15-vuotiasta Vilma Gustavssonia, joka kävi vuosi sitten läpi samanlaisen operaation kuin prinssi. Daniel antoi Vilmalle tukea ja vinkkejä sairauden kanssa elämiseen.

– Minulla on sairaudesta runsaasti kokemusta ja on paljon asioita, joita täytyy harkita ja miettiä. Esimerkiksi asioita, joiden syömistä kannattaa välttää. Mutta hän on fiksu tyttö, joten en ole erityisen huolissani, Daniel kertoo.

Daniel vinkkasi Vilmalle muun muassa, ettei munuaissiirtopotilaan kannata syödä kurkumaa. 

Lähde: Aftonbladet

Lue myös:

    Uusimmat