Prinsessa Sofia koettelee kuninkaallista etikettiä – perusti mystisen yrityksen marraskuussa

Prinsessa Sofia on perustanut viime marraskuussa yrityksen, jonka hallituksen johdossa toimivat hänen isänsä ja pikkusiskonsa. 

Aftonbladet uutisoi, että Ruotsin prinssi Carl Philipin puoliso prinsessa Sofia on perustanut uuden yrityksen viime marraskuussa. Yritys on nimeltään SKB Sverige AB, Sofia Kristina Bernadotten nimikirjaimien mukaan.

Yrityksestä tai sen toiminnasta ei toistaiseksi tiedetä paljoakaan. Sen osoitteeksi on merkitty Tukholman Kuninkaanlinna. Tästä huolimatta hovilla ei tuntunut olevan aavistustakaan, mistä on kyse, kun Aftonbladet asiasta tiedusteli. 

– SKB Sverige? Mikä se on? kyseli hovin tiedottaja Ulrika Näsholm

Hovin talousasiantuntija Jan Lindman suostui kommentoimaan yritystä vasta, kun hän oli neuvotellut hovin asianajajan kanssa.

Lindman vahvisti, että yrityksen omistaa prinsessa Sofia, ja että sen hallituksessa toimivat Sofian isä ja pikkusisko, Erik ja Sara Hellqvist.

Tilanne on varsin erikoinen, sillä kuninkaallisten puolueettomuuden ja objektiivisuuden turvaamiseksi heidän ei etiketin mukaan tule olla mukana yrityksen johtotehtävissä. 

– Kyseessä on uusi osakeyhtiö, jota edustaa Erik ja Sara Hellqvist, Lindman vahvisti Aftonbladetille. 

– On ollut sellainen perinne, että kuninkaallinen ei saisi istua yrityksen hallituksessa tai sellaisessa asemassa, jossa ollaan vastuuroolissa, Lindman myöntää. 

Vaikka Sofia omistaa 100 prosenttia yrityksen osakkeista, hän on Lindmanin mukaan vain passiivinen omistaja, eikä näin osallistu sen toimintaan. 

Aftonbladet haastatteli myös Örebron yliopiston oikeustieteen professori Joakim Nergeliusta asian tiimoilta.

Nergelius piti tilannetta kummallisena. Hänen mielestään kuninkaallisten äänetönkin osallistuminen yrityksiin voi saada heidät suosimaan tiettyjä aloja. 

– Se voi vaikuttaa heidän objektiivisuuteensa ja sitoutumattomuuteensa, Nergelius pohtii haastattelussa. 

Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun Ruotsin hovia on parjattu yritystoiminnasta.

Prinsessa Madeleinea moitittiin siitä, että hän osallistui puolisonsa Chris O'Neillin bisneksiin. Prinssi Daniel sen sijaan luopui paikastaan yrityksensä hallituksessa, kun hän ja kruununprinsessa Victoria avioituivat. Hän on kuitenkin yhä osakkeenomistajana yrityksessä. 

Lue myös:

    Uusimmat