Presidenttikin istui vankilassa Katajanokalla

Katajanokan vankilan portilla kävi kova liikenne, kun tutkintavankeja tuotiin ja vietiin jatkuvasti. Yli 40 prosenttia kaikista Suomen vangeista on istunut Katajanokan vankilassa, heidän joukossaan muun muassa presidentti Risto Ryti.

Tunnetuimpia Katajanokan vankeja

1. Risto Ryti toimi talvisodan aikana pääministerinä ja vuosina 1940–1944 presidenttinä. Niin sanottu Ribbentrop-sopimus vei Rytin sotasyyllisyysoikeuteen, jossa hänet tuomittiin kymmeneksi vuodeksi kuritushuoneeseen virka-asemansa väärinkäyttämisestä valtakunnan vahingoksi. Ryti istui Katajanokan vankilassa oikeudenkäynnin ajan.

2.Väinö Tanner, joka toimi urallaan muun muassa pääministerinä, valtiovarainministerinä sekä ulkoministerinä, odotti myös tuomiotaan Katajanokan vankilassa. Väinö Tanner oli Rytin ja Mannerheimin jälkeen keskeisin vaikuttaja Suomen politiikassa talvi- ja jatkosodan aikana. Hänet tuomittiin sotasyyllisyysoikeudessa viiden ja puolen vuoden vankeuteen.

3. Katajanokan vankilassa istuivat sotasyyllisyysoikeudenkäynnin ajan myös ministerit J.W. Rangell, Edwin Linkomies, Henrik Ramsay, Antti Kukkonen, Tyko Reinikka sekä Berliinin lähettiläs Toivo Kivimäki.

4. Kirjailija Hella Wuolijoki toimi aktiivisesti politiikan kulisseissa talvi- ja jatkosodan aikana. Hänet tuomittiin maanpetoksesta. Wuolijoki vapautui, kun välirauha solmittiin. Hella Wuolijoki istui sellissään, kun Katajanokkaa pommitettiin helmikuussa 1944. Hän kirjoitti vankilakokemuksestaan kirjan Enkä ollut vanki.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja