Mainos

Presidenttiehdokkaat ottivat yhteen pandoista – Niinistö kiisti Kiinan julkisuuskuvan kiillottamisen, Huhtasaari olisi pitänyt Pyryn ja Lumin Kiinassa

2:00

Oman kansanliikkeensä presidenttiehdokas Paavo Väyrynen syytti Ylen torstai-iltana järjestämässä presidentinvaalikeskustelussa mielipidemittauksia äänestäjien ohjaamisesta. 

Helsingin Sanomien tänään julkaisemassa mielipidemittauksessa istuvan presidentin Sauli Niinistön kannatus on 58 prosenttia. Vihreiden Pekka Haavistoa äänestäisi 13 prosenttia ja Paavo Väyrystä 7 prosenttia. Väyrynen kertoi tentissä, että todellisuudessa hän on jo toisella sijalla ja menossa toiselle kierrokselle.

– Gallupien tarkoitus on varmistaa Sauli Niinistön uudelleenvalinta joko ensimmäisellä kierroksella tai keplotella Pekka Haavisto toiselle kierrokselle, Väyrynen vastasi toimittajalle, joka kysyi kannatusluvuista.

Kärkikolmikon takana tulevat perussuomalaisten Laura Huhtasaari, demareiden Tuula Haatainen ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen. Kunkin kannatus oli Helsingin Sanomien gallupissa tasan 5 prosenttia.

Keskustan Matti Vanhasta äänestäisi HS:n mukaan nyt 4 prosenttia äänestäjistä. RKP:n Nils Torvaldsin kannatus oli kaksi prosenttia.

Pandat Kiinan työkaluina?

Presidenttiehdokkailta kysyttiin, mitä mieltä he ovat Kiinan Suomelle vuokraamasta pandapariskunnasta. Toimittaja esitti ehdokkaille väitteen, että Kiina vuokraa pandoja ainoastaan sellaisille maille, joiden ”poliittinen ilmasto” on sopiva.

Ehdokkaita pyydettiin kommentoimaan, osallistuuko Suomi pandojen kautta Kiinan julkisuuskuvan kiillottamiseen.

– Ilmasto ainakin on kuulemma sopiva. Tässä yhdistyy Suomen satavuotisjuhla, joka tarkoitti varmasti, että Kiina jollain tavalla sen huomio. En näkisi syy-yhteyttä (toimittajan väitteeseen), totesi Sauli Niinistö.

Niinistö kertoi myös nostaneensa esiin esimerkiksi ihmisoikeuskysymykset tavatessaan Kiinan presidentin kanssa. Niinistö kehui myös Suomen ja Kiinan välistä yhteistyötä oikeusvaltiokysymyksissä hyväksi.

Perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari sen sijaan totesi, että hän olisi mieluummin pitänyt pandat Kiinassa kuin Suomessa. Hän muistutti, että Kiina polkee muun muassa työntekijöiden ja kansalaisten ihmisoikeuksia.

– Kiinaa ollaan todella varovaisia arvostelemaan. On totta, että EU on vähän herännyt ja laittanut polkumyyntitullit esimerkiksi terästeollisuuteen, mutta ei ollenkaan riittävästi.

– Eurooppa suhtautuu Kiinan investointeihin hyvin naiivisti. Vastavuoroisuus ei toimi. He suojaavat omia toimialojaan, mutta tulevat meidän markkinoille valtaamaan, Huhtasaari totesi.

Keskustan ehdokas Matti Vanhanen puolestaan kertoi, että hänen omien kokemustensa perusteella esimerkiksi ihmisoikeuskysymyksiä käydään Kiinan kanssa läpi eikä se ole este laajemmalle yhteistyölle.

– Ihmisoikeuskysymyksiä käydään läpi. Se tehdään sellaisessa hengessä ettei se estä sitä, että myöskin harjoitetaan paljon taloudellista yhteistyötä ja nyt myös luonnonsuojeluun ja matkailuun liittyvää yhteistyötä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja