Mainos

Presidenttiehdokas Merja Kyllönen otti kantaa eriarvoistumiseen: "Kun katsoo leipäjonoa, ei hirveästi naurata"

15:22

Presidenttiehdokas Merja Kyllönen (Vasemmistoliitto) vieraili MTV:n Huomenta Suomessa torstaiaamuna.

Merja Kyllösen vaaliteemoina ovat muun muassa ilmastonmuutos, tasa-arvo ja eriarvoistuminen. Kyllönen kertoo eriarvoistumisen olevan ongelma, vaikkeivat tuloerot ole kasvaneet Suomessa merkittävästi.

– Kun katsoo Myllypuronkin leipäjonoja, ei hirveästi naurata. Kyllä meillä on ihan tilastojenkin mukaan 470 tuhatta köyhyysrajalla tai köyhyydessä elävää suomalaista. Ongelma on siinä, että köyhyys syvenee, Kyllönen toteaa.

– Ne joilla menee hyvin, menee entistä paremmin ja niillä joilla huonosti, menee entistä huonommin. Siinä mielessä eriarvoisuus syvenee. Mielestäni se on vakava viesti meille, koska sisäisen turvallisuuden suurin riski ovat kansalaiset, jotka jäävät kaikesta pois.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Neljän prosentin kannatus

Ylen tuoreimmassa gallupissa Kyllöselle povataan neljän prosentin kannatusta vaalien ensimmäisellä kierroksella, ja mahdollisesti viimeisellä kierroksella.

Miltä luku kuulostaa, Kyllönen?

– Sehän on aika realistinen. Minähän silloin heitin vitsillä, että kunhan ei miinukselle mennä. Nythän ollaan jo ihan sujuvasti plussalla, ilkeää vielä kotiin palata, Kyllönen heittää.


LUE MYÖS: Ylen gallup: Niinistön kannatus laski selvästi, presidentinvaalit ratkeamassa silti 1. kierroksella: "Toinen kierros olisi ihme"

Muuttaisi asepalvelusta

Kyllöne aikoisi edistää tasa-arvoa presidenttinä omalla esimerkillään.

– Kyllähän presidentti on Suomessa kunnioitettu arvojohtaja. (Edistäisin) omalla esimerkillä lähtökohtaisesti niin, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia ja pidetään huoli kaikista.

Nykyisin asepalvelus on pakollinen miehille, mutta vapaaehtoinen naisille. Kyllösen mielestä tilanne on myös ihmisoikeusongelma.

– Se on myös ihmisoikeusongelma, että totaalikieltäytyjät laitetaan tänä päivänä vankilaan. Sen takia haluaisin kehittää suomalaista asevelvollisuutta valmiusvelvollisuuden piiriin.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kaikki kutsuntoihin

Kyllönen ehdottaa, että kaikki kutsuntaikäiset kutsuttaisiin kutsuntoihin.

– Jokainen voisi oman kiinnostuksen mukaan osallistua tällaiseen rauhanvarustelupalvelukseen eli puhutaan humanitäärisestä yhteistyöstä, ilmastouhkiin vastaamisesta, eli vähän enemmän tämän ajan uhkiin vastaamiseen, Kyllönen esittää.

– Asepalveluksen suorittaisivat edelleen ne, jotka sen haluaisivat suorittaa. Suurin osa ikäluokasta haluaa edelleen suorittaa aseellisen palveluksen, joten en usko, että tulisi sellaista tilannetta, ettei olisi ketään, kuka ei haluaisi sitä suorittaa.

Yllä olevalla videolla näet Kyllösen vierailun kokonaan. Videolla puhutaan muun muassa ilmastonmuutoksesta sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Alla olevalla videolla Kyllöstä haastatellaan englanniksi. 

15:22

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.