Presidentti Trumpin klubille tunkeutunut nainen todettiin syylliseksi – luvassa jopa vuosien vankeustuomio: "Tämä kertoo siitä uhasta, jonka Kiina muodostaa"

Yhdysvalloissa oikeus on todennut kiinalaisnaisen syyllistyneen presidentin yksityiselle klubille tunkeutumiseen sekä valehteluun. Hänen hallustaan löydettiin muun muassa lukuisia matkapuhelimia ja kaksi Kiinan passia. 

Naista saattaa odottaa jopa viiden vuoden vankeusrangaistus ja 250 000 dollarin eli noin 227 000 euron sakko. Jutussa on määrä antaa tuomio marraskuun lopulla.

Nainen yritti päästä maaliskuun lopulla presidentti Donald Trumpin omistamalle Mar-a-Lagon klubille, joka sijaitsee Floridassa. Nainen kertoi suuntaavansa uima-altaalle, mutta hänellä ei ollut uimapukua mukanaan.

Tämän jälkeen hän väitti osallistuvansa kiinalaisamerikkalaiseen ystävyystapahtumaan, vaikka sellaista ei ollut ohjelmassa.

Yhdysvaltojen salaisen palvelun agentit löysivät pidätyksen yhteydessä naiselta kaksi Kiinan passia, useita matkapuhelimia, kannettavan tietokoneen, ulkoisen kovalevyn ja muistitikun, joka sisälsi haittaohjelmia.

Presidentti Trump oli pidätyksen aikaan klubilla.

Todisteet vakoilusta jäivät uupumaan

Tapaus herätti Yhdysvalloissa paitsi kysymyksiä presidentin suosiman kohteen turvallisuudesta, myös lietsoi pelkoja kiinalaisten mahdollisista yrityksistä vakoilla ja varastaa yrityssalaisuuksia. Yhdysvallat on muun muassa syyttänyt toistuvasti kiinalaista teknologiajätti Huaweita teknologiavarkauksista, vakoilusta ja kytköksistä Kiinan johtoon.

Liittovaltion tuomari sanoi oikeuskäsittelyssä, että naisen suunnitelmissa oli "jotain pahaa".

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo kommentoi tapausta samansuuntaisesti pian naisen pidättämisen jälkeen.

– Mielestäni tämä kertoo Yhdysvaltojen kansalaisille siitä suuresta uhasta, jonka Kiina muodostaa. Lisäksi se kertoo heidän ponnisteluistaan Yhdysvalloissa ei vain hallinnon virkamiehiä vastaan vaan myös laajemmin, Pompeo sanoi.

Kiinalaisnainen ei kuitenkaan saanut syytettä vakoilusta eikä mitään sellaisia todisteita esitetty, jotka olisivat antaneet ymmärtää hänen olevan vakooja. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja