Mainos

Presidentti Niinistö oikeuskanslerivalinnasta: "Velvollisuus puuttua nimitykseen johtuu perustuslaista"

Presidentti Sauli Niinistön mukaan hän ei ole edellyttänyt, että oikeusministeriö tekee uutta valmistelua oikeuskanslerin nimityksessä.

Niinistö sanoo, että hän on ollut valmis päättämään nimityksestä heti, kun hallitus asian esittelee.

– Nimistysprosessin eteneminen ei ole presidentin toimivallassa, itse nimitysoikeus kylläkin, presidentti vastasi STT:n kommenttipyyntöön sähköpostitse.

Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin tänään, että presidentti Niinistö olisi ollut tyytymätön oikeusministeriön ehdotukseen uudeksi oikeuskansleriksi.

Tehtävään oli kaavailtu Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professoria Veli-Pekka Viljasta, mutta hallitus otti viime hetkillä aikalisän uuden oikeuskanslerin valinnassa.

Nyt tehtävään näyttäisi olevan vahvoilla sosiaali- ja terveysministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, jonka vastuulla on muun muassa soteuudistus. STT:n saamien tietojen mukaan Pöysti olisi ehdokas, jota myös presidentti kannattaa.

Oikeuskanslerin nimittää presidentti valtioneuvoston esityksestä. Niinistö korosti perjantaina sitä, ettei presidentti ole sidottu ministeriön tai hallituksen esitykseen.

– Tasavallan presidentti nimittää oikeuskanslerin. Sellainen velvollisuus ”puuttua” asiaan johtuu perustuslaista, Niinistö kirjoitti viestissään.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.