Mainos

Presidentti Niinistö ei ymmärrä veropakolaisia – Myös Portugali ja EU saivat kritiikkiä

Presidentti Sauli Niinistö ei ymmärrä alkuunkaan muuttamista Portugaliin verovapaussopimuksen perässä. Julkisuudessa on tänä vuonna puitu joidenkin eläköityneiden yritysjohtajien lähtemistä Portugaliin veropakolaisiksi.

Niinistöltä kysyttiin asiasta taloustoimittajien yhdistyksen tilaisuudessa. Hän totesi, ettei Portugaliin muuttamisessa ole mitään pahaa. Niinistön mukaan sillekään me emme mahda mitään, ettei joku Portugaliin pysyvästi muuttava ole Suomessa verotettava.

– Mutta jos joku muuttaa Portugaliin tehdäkseen Portugalin erikoistarjouksen mukaisesti verovapaussopimuksen, sitä minä en ymmärrä alkuunkaan, Niinistö sanoi.

Kritisoi myös Portugalia ja EU:ta

Niinistö ei kritisoinut pelkästään veropakolaisia, vaan myös sopimusta tarjoavaa Portugalin valtiota.

– Olen jäänyt ihmettelemään sitä, että EU antaa siihen tilaa. Ei ole olemassa mitään sellaista EU-säännöstä, joka estäisi tuollaisen erikoistarjouksen tekemisen.

Niinistön mukaan juuri Portugalin verovapaussopimuksen kaltaiset "erikoistarjoukset" yleistyessään helposti vaikeuttaisivat tai jopa kaatavat julkisia talouksia eri maissa.

Jos eläkejärjestelmään tulisi aukko, valtiota huudettaisiin apuun

Portugaliin muuttaneet suomalaiset eläkeläiset ovat voineet hakea Portugalissa eläketuloistaan verovapautta. Suomen ja Portugalin välisessä verotussopimuksessa on sovittu, että yksityissektorin eläkkeitä verotetaan vain henkilön asuinvaltiossa. Suomi on pyrkinyt hakemaan muutosta Suomen ja Portugalin nykyiseen verosopimukseen.

Verkopakolaisuutta on puolustettu sillä, että eläkeläiset ovat aikoinaan maksaneet nykyisistä eläkkeistä eläkemaksut.

– Minulle iskee kyllä mieleen niinkin kerettiläinen ajatus, että kun kukin eläkeläinen on maksanut eläkkeestään vain noin kolmanneksen ja kaksi kolmasosaa perustuu siihen, että rattaat pyörivät, Niinistö sanoi.

Jos joskus kävisi niin, että eläkejärjestelmään tulisi aukko, apuun huudettaisiin valtio, jonka varat ovat verotuksella kerättyjä, hän muistutti.

– Ei sekään seikka, että on siellä eläkettä nauttimassa, minusta välttämättä ole mikään puolustus. Minä en käsitä sellaista ajattelua, että lähdetään, Niinistö sanoi.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja