Mainos

Presidentti Mauno Koivisto 90 vuotta - kuvagalleria vuosien varrelta

Suomen tasavallan yhdeksäs presidentti Mauno Koivisto puhaltaa tänään 90 kynttilää syntymäpäiväkakustaan.

Mauno Koivisto syntyi 25. marraskuuta 1923 Turussa.  90-vuotisjuhliaan hän viettää lähipiirissään ilman virallista ohjelmaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistaa Koivistoa merkkipäivän johdosta yksityisesti. Presidentin kanslia ei halua kuitenkaan paljastaa, mikä Niinistön syntymäpäivälahja on. 

Aiempana merkkivuotenaan viisi vuotta sitten Koivisto pidättäytyi virallisista juhallisuuksista, mutta osallistui kuitenkin presidentti Tarja Halosen ja tohtori Pentti Arajärven tarjoamille kutsuvieraspäivällisille Presidentinlinnassa. Viidenkymmenen vieraan joukossa oli valtakunnan poliittista johtoa sekä korkeimpia virkamiehiä ja presidentti Koiviston kauden aikaisia ministereitä. 

Mauno Koivisto on valinnut mahdollisia muistamisia varten tutkimus-, opinto- ja kulttuuritoimintaa tukevien säätiöt.

Kansan sivistysrahasto tili: Nordea FI85 1521 3000 0060 09 viite: Mauno Koivisto 90 vuotta

Suomen Kulttuurirahasto tili: Nordea FI73 1572 3000 0114 86 viite: Mauno Koivisto 90 vuotta

Svenska Kulturfonden tili: Aktia FI46 4055 4020 0000 20 viite: Mauno Koivisto 90 år

Kymmenen vuotta sitten presidentti sai Helsingin kaupungilta oman nimikkoaukion Kampin kauppakeskuksen lähistöltä. Helsingin kaupunginhallitus päätti Koiviston aukion nimeämisestä hänen 80-vuotispäiviensä yhteydessä vuonna 2003. Aukio vihittiin käyttöön neljä vuotta myöhemmin.

Presidentti Mauno Koivisto ja hänen puolisonsa Tellervo Koivisto ovat viime vuosina olleet harvinainen näky virallisissa tilaisuuksissa. Koko kansan silmien edessä presidenttipari on nähty vain itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla, mutta tänä vuonna ensimmäistä kertaa pari jättää juhlahumun väliin.

Presidentinlinna on remontissa, ja itsenäisyyspäivän juhlat pidetään Tampereella. Tellervo Koivisto kertoi syksyllä Ilta-Sanomille, että pari olisi mennyt juhliin, jos ne olisi järjestetty perinteiseen tapaan.

Mauno Koivisto toimi presidenttinä kaksi perättäistä kautta 1982-1994. Sitä ennen hän hoiti presidentin tehtäviä vuoden 1981 lopulla Urho Kekkosen sairauden vuoksi.

Pääministerinä hän oli vuosina 1968-1970 ja 1979-1982.

 


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.