Mainos

Mauno Koivistolle valtiolliset hautajaiset – edellisistä presidentin hautajaisista yli 30 vuotta

1:40

Eilen kuollut presidentti Mauno Koivisto saa valtiolliset hautajaiset, joiden ajankohta selviää lähipäivinä.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila uskoo, että valtioneuvosto saattaa tehdä virallisen päätöksen valtiollisten hautajaisten järjestämisestä keskiviikkona.

Hautajaisia valmistelevaa toimikuntaa johtaa ulkoministeri Timo Soini (ps.).

– Muilta osin kaikki on vielä päättämättä, Mantila kertoi tänä iltana.

Mantila uskoo, että päätöksiä tehdään alkuviikosta. Hän ei lähde arvioimaan, kuinka kauan tilaisuuden järjestämiseen tarvitaan aikaa.

– Kaikki lähtee Mauno Koiviston omaisten toiveista. Täytyy tarkkaan kuunnella, mitä he haluavat, Mantila korostaa.

Edellisistä presidentin hautajaisista yli 30 vuotta

Valtioneuvoston kanslian mukaan valtiolliset hautajaiset järjestetään nykyään yleensä vain presidenteille.

Poikkeustapauksissa valtioneuvosto voi päättää hautajaisten järjestämisestä tai rahoittamisesta myös hyvin pitkäaikaisille pääministereille, eduskunnan puhemiehille tai erityistä kansallista merkitystä omaaville henkilöille. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi Nobel-palkinnon saajat.

Nykykäytäntö on ollut voimassa vuoden 1989 lopusta lähtien. Valtiolliset hautajaiset kustannetaan valtion varoista.

Viimeksi valtiolliset hautajaiset järjestettiin valtioneuvos Harri Holkerille vuonna 2011. 2000-luvulla valtiolliset hautajaiset ovat saaneet myös jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth, entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Kalevi Sorsa sekä entinen pääministeri, ministeri ja eduskunnan puhemies Johannes Virolainen.

Presidentille valtiolliset hautajaiset on järjestetty edellisen kerran runsaat 30 vuotta sitten, kun presidentti Urho Kekkonen haudattiin syyskuussa 1986. Tuolloin paikalla oli runsaslukuinen yleisö, joka muodosti kunniakujan surusaatolle Helsingin Tuomiokirkon ympäristössä ja katujen varsilla. Hautajaisjumalanpalveluksessa Kekkosen muistopuheen piti silloinen tasavallan presidentti Mauno Koivisto. Puheen voi kuunnella Ylen Elävästä arkistosta.

Suurin osa Suomen edesmenneistä presidenteistä on haudattu Hietaniemen hautausmaalle Helsinkiin. Vain kaksi presidenttiä on haudattu kotipaikkakunnilleen: Pehr Evind Svinhufvud Luumäelle ja Kyösti Kallio Nivalaan.

Presidentti Tarja Halonen sanoi MTV Uutisten Uutisextrassa, että Koivisto oli etenkin presidenttikauden alussa tärkeä oppi-isä hänelle.

9:01

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.