Presidentti ei tiennyt lisäjoukkojen kotiutuksesta

Presidentti Tarja Halosen mukaan Suomen lisäjoukkojen paluusta Afganistanista on ollut tietokatkos. Presidentin kanslia oli saanut viime perjantaina tiedon puolustusvoimien päätöksestä lähettää lisäjoukot kotiin jo tässä kuussa, mutta tieto ei ollut kulkeutunut presidentille.

Halosen mukaan hän on ollut myös siinä käsityksessä, että Suomen joukot pysyvät Afganistanissa vaalien ajan.

- Kun asia oli käsiteltävänä Utvassa, minun käsittääkseni mandaatti annettiin sille, että nämä joukot ovat vaalien ajan, Halonen totesi Egyptissä tiedotusvälineille.

Halosen mukaan alkujaan oli myös tiedossa, että presidentinvaaleissa voi tulla myös toinen kierros.

- Minä muistan, kun sen itse sanoin, että on parasta laittaa siihen vähän lisää aikaa sen vuoksi, että nämä elää aina omaa elämäänsä.

Halonen kommentoi suomalaismedialle myös puolustusministeriön päätöstä - hieman närkästyneenä.

- Minua on informoitu, että tämä aikataulu jonka puolustusministeriö on valinnut, perustuu keskusteluihin Naton kanssa. Minulla ei ole siihen osuuteen mitään sanomista.

Presidentti Halonen korosti, että tärkeintä on ollut se, että Suomi sitoutui tukemaan Afganistanin vaaleja. Halonen painottaa, että nyt kotiinpalaavista joukoista ei tehdä päätelmiä Suomen muusta Afganistan-linjasta.

- Toivon, että tämä käsitetään oikein, myöskin meidän sotilaiden paluu. Kyse on teknisestä asiasta, eikä kannanotosta siihen pitääkö Afganistanissa olla. Meidän normaalit Afganistanissa olevat joukot jäävät sinne omaan tapaansa.

Halosen tietojen mukaan sotilaille oli tarjottu myös jatkosopimusta.

- Halukkaita ei löytynyt. Täytyy miettiä, että mitä se heijastaa, presidentti ihmetteli.

Presidentti Tarja Halonen jatkaa Lähi-idän matkaansa iltapäivällä Syyriaan.

Häkämies: Uskon, että kaikki olivat tietoisia kotiutuksesta

Puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok) mukaan Afganistanin operaatio toteutuu alkuperäisen, ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa sovitun suunnitelman mukaisesti.

Puolustusministeri ei halua arvailla, miksi presidentti ei tätä tiennyt.

- Tämä 28. lokakuuta on hyvissä ajoin päätetty paluupäiväksi, sanoo Häkämies

Miksi presidentti oli siinä käsityksessä, että Utva teki aikoinaan päätöksen että ollaan vaalien loppuun saakka?

- Silloin kun Utva teki päätöksen oletettiin, että kaikissa vaihtoehdoissa (Afganistanissa) ollaan myös toinen kierros, mutta nyt on käynyt niin, että presidentinvaalien toinen kierros on siirtynyt ja siirtynyt, niin tämä on se, joka on tilannetta muuttanut.

Miksei tästä kerrottu presidentille?

- Me teimme tämän päätöksen silloin aikanaan Utvassa ja sen päätöksen pohjalta on toimittu. Uskon, että hän, kaikki Utvan jäsenet, ovat olleet tietoisia tästä prosessista.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat