Poul Henningsen, PH 3/2 lamppu

Poul Henningsen tutki valaistusta 10 vuotta ennen kuin loi ehkäpä maailman tunnetuimman sähkövalaisinsarjan 78 vuotta sitten vuonna 1926. PH valaisimia on tehty lukematon määrä eri materiaaleista ja eri värisinä. Klassikkojen klassikko on kuitenkin tämä: PH 3/2

Näiden valaisinten materiaali on suupuhallettua opaalilasia. Valo suuntautuu pääasiassa alas, mutta läpikuultava materiaali päästää sitä myös jonkinverran ylös.

Valaisimen idea on erikokoiset varjostimet jotka materiaalista, väristä, muodosta ja koosta riippuen heijastavat valoa eri suuntiin.

Poul Henningsenin valaisin on suunnittelijan kotimaassa Tanskassa yhtä tuttu kuin Aalto-jakkara Suomessa. Alusta alkaen sitä on käytettykin kuin Aalto-jakkaraa: lastentarhoissa, työpaikoilla, tehtaissa ja jopa kasvihuonevalaisimena. Siis kaikkialla missä on tarvittu hyvää häikäisemätöntä valoa.

Hennigsenin idea on nerokas. Eri muotoisia ja kokoisia varjostimia, lieriöitä yhdistelemällä voidaan luoda rajaton määrä eri näköisiä ja kokoisia valaisimia erilaisiin tiloihin ja tarpeisiin.

  • Toimittaja Hanna Sumari
  • Kuvauksen valaisimet Interiors, Helsinki 09-604567

(t.i.l.a. 11.4.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja