Potilaiden hoitotahdot yleistyvät hitaasti

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteilla olevassa uudessa potilaslaissa korostuu hoitotahdon asema. Hoitotahtoja tekevät useimmiten parantumattomasti sairaat ihmiset.

Oman hoitotahtonsa voi kertoa missä ja milloin vain. Esimerkiksi vakavan sairauden varalta voi kirjoittaa paperille, ettei halua elämänsä keinotekoista pitkittämistä, jos toipumisesta ei ole toivoa. Hoitotahdolla potilas varmistaa sen, että hänen toiveensa huomioidaan myös silloin, kun hän ei itse enää kykene niitä ilmaisemaan.

- Se on yleistymässä, mutta ei se mitenkään kauhean laajaa ole, kertoo Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen apulaisjohtaja Tarja Holi.

- Soisi, että niitä olisi nykyistä enemmän etukäteen pohdittu, ettei tulisi omaisten välisiä riitoja potilaan toiveista. Se selkeyttää myös lääkärin päätöksentekoa, kun hän tietää, mitä potilas ajattelisi tästä asiasta, Holi sanoo.

Sairaalassa hoitotahtonsa voi kertoa suullisestikin, kunhan paikalla on vähintään kaksi hoitajaa tai lääkäriä. Hoitotahdon olisi hyvä olla riittävän yksityiskohtainen, jotta sen lukija tietää, mitä potilas haluaa.

- Tarkoitetaanko sitä, ettei elvytetä, jos sydän tai hengitys pysähtyy. Vai haluaako potilas, ettei syöttöletkua enää laiteta. Useimmiten on kysymys siitä, että elvytykseen tai muihin tehohoitotoimiin ei enää ryhdytä.

Vapaamuotoinen teksti riittää

Hoitotahdon voi kirjoittaa vapaamuotoisesti. Toiveiden lisäksi riittää oma allekirjoitus. Tärkeää on kertoa hoitotahdostaan aina omaisille, jotka voivat kertoa siitä lääkärille, jos asia tulee ajankohtaiseksi.

- Hoitotahdon voi rajata oman halunsa mukaan. Sen voi myös muuttaa koska tahansa. On aika tavallista, että parantumattomasti sairas potilas muuttaa hoitotahtoa siksi ajaksi, kun ulkomailta tuleva tytär tai poika ovat häntä katsomassa.

Hoitotahtoja tekevät useimmiten parantumattomasti sairaat ihmiset. Siitä sen sijaan ei ole tietoa, kuinka paljon hoitotahtoja on tehty kotona ikään kuin pahan päivän varalle.

- Potilasasiakirjoihin merkittynä hoitotahtoja on aika paljon. Monet potilaat, joilla on vakava sairaus, haluavat sairaalassa tai terveyskeskuksessa kertoa, mikä heidän toiveensa on. Erityisesti syöpäsairaat osastoilla olleessaan tekevät yleensä sen.

Hoitotahdon toiveet eivät useinkaan poikkea hyvistä hoitokäytännöistä. Holin mukaan usein hoitotahto kirjoitetaan omaisten takia.

- Hyvin usein hoitotahdossa on kyse siitä, että potilas ilmaisee toiveena sen saman, minkä lääkärikin katsoo järkeväksi, Holi vertaa.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteilla olevassa uudessa potilaslaissa korostuu hoitotahdon asema. Uudistuksen toteutuminen parantaisi muutenkin potilaan itsemääräämisoikeutta. Lakiehdotus valmistuu kesäksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat