Portugalivääntö uhkaa nakertaa Suomen asemaa EU:ssa

Portugali-kysymyksen pelätään heikentävän Suomen mahdollisuuksia ajaa omaa etuaan EU:ssa. Parhaillaan valmistaudutaan esimerkiksi kovaan vääntöön maatalous- ja aluetuista. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen katsoo, että Suomen uskottavuus ja mahdollisuudet ovat jo kärsineet ainakin joksikin aikaa.

Suomea on totuttu pitämään EU:ssa sanansa mittaisena maana. Nyt koko Eurooppaa seuraa jännityksellä, peruuko Suomi sitoumuksensa pulaan joutuneen euro-maan auttamisesta.

— Tässä on nyt kyse siitä, että antaako Suomi muille maille luvan käyttää sitä valmiutta, joka luotiin tällaisia tilanteita varten viime kesänä. Ja jos sitten Suomi sisäpoliittisista syistä pääty siihen, että sitä vastustamme, niin se johtaa vaikeuksiin muiden osalta, toteaa johtaja Teija Tiilikainen Ulkopoliittisesta instituutista.

EU:n neuvottelupöydissä itsekin istunut Tiilikainen katsoo, että varjo on jo hiipinyt Suomen uskottavuuden ylle.

— Kyllä se varmasti joksikin aikaa heikentää sitä. Luo kysymysmerkin Suomen jäsenyysprofiilin ylle. Minkälainen jäsen, miten sitoutunut, miten Suomi tästä eteenpäin toimii. Ja jos tässä nyt kauheasti sotketaan tätä yhteistä kuviota, niin tietysti se vaikuttaa siihen, miten muut suhtautuvat sitten meidän vaatimuksiimme, Tiilikainen summaa.

Riittääkö ystäviä?

Suomen erityisiä maatalous- ja aluetukia puolustetaan parhaillaan tosissaan. Niiden kohtalo ratkaistaan, kun sovitaan EU:n koko rahoituskehyksestä vuodesta 2013 eteenpäin.

Suuri kysymys on, miten paljon Suomella jatkossa riittää tukijoita. Väistyvä maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (Kesk.) odottaakin jännityksellä EU:n maatalousministerien kokousta kuun puolivälissä. Kokous on sattumalta samoina päivinä, jolloin hallitusta kokoavan Jyrki Kataisen on määrä kertoa Suomen Portugali-ratkaisu EU:n valtiovarainministereille.

Anttila katsoo, että Suomi on siirretty EU:ssa tarkkailuluokalle.

— Nyt seurataan, mitä Suomessa tapahtuu. Miten me tähän asiaan suhtaudumme, ja erityisesti, millä perusteilla. Suomi on kuitenkin niin pieni maa EU:ssa - ihan oman henkilökohtaisen kokemuksen pohjalta voin sanoa - että me emme siellä seitsemällä äänellä ministerineuvostossa saa yhtään mitään aikaan. Muuta kun sillä, että meillä on hyvät yhteistyösuhteet keskeisiin unionin jäsenmaihin. Ja nyt täytyy vain toivoa, että tämä saadaan säilymään.

— On sinänsä hyvä, että näitä asioita hyvin tarkkaan selvitetään ja Suomen etua ajetaan. Ei siitä ole kysymys. Ei pidä ymmärtää sitä väärin. Mutta se pitää tehdä yhdessä Unionin muiden jäsenmaiden kanssa. Yhdessä sopimalla, Anttila toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat