Pörssisähkö miinuksella tänään koko päivän: "Olemme menossa entistä enemmän tilanteeseen, jossa..."

Määräaikaisten sähkösopimusten suosio kasvaa jälleen 2:12
Katso myös video: Minkälainen sähkösopimus ihmisiä kiinnostaa nyt?

Sähkömarkkinoilla on nähty tiistaina poikkeuksellinen päivä, kun koko päivän pörssisähkö on ollut miinusmerkkinen.

Energiateollisuuden energiamarkkinoiden johtaja Pekka Salomaa kertoo STT:lle kyseessä olevan ensimmäinen kerta, kun pörssisähkö on miinusmerkkinen koko päivän. 

Hän sanoo, että aikaisemminkin on ollut päiviä, jolloin pörssisähkön hinta on negatiivinen, mutta silloinkin hinta on aina jossain vaiheessa päivää käynyt plussan puolella.

Salomaa sanoo, että sähkön alhaisen pörssihinnan taustalla on, että kuumana kesäpäivänä kulutusta on vähän. Lisäksi sekä Suomessa että etenkin muissa Pohjoismaissa tuulivoimaa on nyt hyvin tarjolla.

– Vaikka kauhuvaikutuksiltaan se (myrsky) ehkä vähän lässähti. Se on kuitenkin luonut edellytykset sille, että tuulivoimaa pystytään nyt tuottamaan enemmän kuin on akuutisti tarve, Salomaa sanoo.

Hän sanoo, että Suomessa tuulivoiman tuotanto poikkeaa tällä hetkellä tavanomaisesta kesäpäivästä jonkin verran.

Salomaa arvioi, että sähkön pörssihinnassa varmasti nähdään jatkossakin hyvin alhaisia hintoja alhaisen kulutuksen ajankohtina.

– Olemme menossa entistä enemmän sellaiseen järjestelmään tai markkinatilanteessa, jossa sähkönhinta heittelee voimakkaasti, vaikka sähkö onkin edullisempaa kuin mitä se viime vuonna oli, hän sanoo.

Hintaero viime vuoteen merkittävä

Myös maanantaina pörssisähkö oli huomattavan halpaa. Myös keskiviikkona hinnat ovat alhaiset etenkin aamuyön tunteina. Keskiviikkona pörssisähkön veroton keskihinta on 0,4 senttiä kilowattitunnilta.

Tiistaina sähkö maksaa keskimäärin –0,46 senttiä kilowattitunnilta.

Jos sähkösopimus perustuu pörssisähköön ja sähkön pörssihinta on miinusmerkkinen, sähkön käytöstä voi saada hyvitystä sähkölaskuun.

Sähköstä kuitenkin joutuu aina maksamaan jotain, sillä sähköstä maksetaan aina esimerkiksi siirtohinta omalle verkkoyhtiölle.

Pörssisähkön hinta määräytyy Pohjoismaissa toimivassa sähköpörssissä, jossa myydään ja ostetaan sähköä. Kauppaa käydään seuraavan päivän tuntihinnoista, jotka vaihtelevat kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Miinusmerkkiset hinnat eroavat huomattavasti esimerkiksi viime vuoden tilanteesta, sillä viime vuonna elokuussa sähkö maksoi keskimäärin 26,15 senttiä kilowattitunnilta.

Lue myös:

    Uusimmat