Mainos

Poliitikkojen lobbaamiselle halutaan säännöt

Tänään julkaistun Lobbauskirjan tekijät esittävät, että lobbaukselle eli poliittiseen päätöksentekoon vaikuttamiselle tarvitaan selvät pelisäännöt.

Kirjan tekijöistä Harri Jaskari, Jussi Lähde ja Pekka Perttula ovat toimineet itse sekä lobbaajina että lobattavina. Kirjoittajat pitävät lobbausta yhä keskeisempänä osana poliittista vuorovaikutusta Suomessa.

Kirja haluaa kunnianpalautuksen yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle samaan aikaan, kun lobbaukseen liitetään niljakas mielikuva lahjonnasta ja vaalirahaskandaalista.

- Mitä tulee tähän vaalirahakohuun, pieni joukko amatöörejä on pilannut aika vakavan ja vakavasti otettavan ammattikunnan maineen, sanoo viestintäjohtaja, kirjailija Jussi Lähde.

Kirjan tekijät uskovat, että Suomi saa tarkat lobbaussääntönsä lähivuosina joko EU-parlamentin tapaan, vaalirahasotkun kaltaisen kriisin kautta, mutta mieluiten poliitikkojen ja lobbareiden yhteistyöllä.

- Säätely on hyvä, mutta vielä kontrollia parempi on omaehtoinen asioista kertominen, sanoo Suomenmaan päätoimittaja Pekka Perttula.

Kovinta lobbaus on ollut Suomessa ydinvoimapäätösten alla. Viime hallitusneuvotteluissa erilaiset etujärjestöt parveilivat Säätytalolla vaikuttamassa hallitusohjelmaan.

Onnistuneena ja Suomen pitkäaikaisimpana yhteiskuntavaikuttamisena kirja nostaa esiin maanpuolustuskurssit.

Katso Eeva Lehtimäen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.