Poliisiylijohtaja lainasi sisäministerille heijastinliivejä, oikeusasiamieheltä sapiskaa – katso videolta, miten Ohisalo pukeutui luvattomasti poliisitunnuksiin

Näin Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – MTV vieraili tiesululla yöaikaan 6:05
Katso videolta, miltä ministeri poliisin liiveissä näytti. Oikeusasiamiehen mukaan riskinä oli, että joku olisi liivien perusteella kuvitellut ministerillä olevan myös poliisin toimintavaltuudet..

Eduskunnan oikeusasiamies katsoi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen toimineen virheellisesti tämän lainatessa sisäministeri Maria Ohisalolle poliisin heijastinliivejä.

Oikeusasiamiehen puuttumiseen johtanut tapaus sattui viime keväänä, kun sisäministeri oli tutustumassa Uudenmaan sulkuun. Poliisiylijohtaja kertoo tiedotteessaan pyrkineensä varmistamaan ministerin turvallisuuden antamalla hänelle käyttöön poliisin heijastinliivi, sillä muita ei ollut saatavilla. Liiveille oli tarve, koska tien reunassa oltiin pimeän aikaan.

"Poliisiylijohtaja on menetellyt virheellisesti"

Oikeusasiamies katsoi, ettei poliisiylijohtajalla ollut oikeutta antaa ministerille lupaa liivin käyttöön ja tämä toimi virheellisesti liiviä lainatessaan. Sen mukaan syntyi riski, että joku kuvittelisi "poliisiministerillä" olevan myös poliisin toimintavaltuudet. Näin ei ole.

– Katson, että poliisiylijohtaja on menetellyt virheellisesti kehottaessaan sisäministeriä käyttämään poliisin heijastinliiviä, jossa on ollut poliisin tunnuskuva ja teksti POLIISI, päätöksessä todetaan.

Ministerin osalta todetaan, että hänen olisi pitänyt voida luottaa poliisiylijohtajan arvioon asiassa.

– Saadun selvityksen mukaan ministeri onkäyttänyt heijastinliiviä paikalla olleen poliisiylijohtajan kehotuksesta. Vaikka ministeri ja virkamies vastaa viime kädessä itse virkatoimiensa lainmukaisuudesta, olen ottanut huomioon sen, että ministerin toiminta asiassa on perustunut poliisiylijohtajan kehotukseen. Mielestäni sisäministeri on voinut luottaa siihen, että poliisiylijohtajan arvio liivin käytön ongelmattomuudesta on oikea. Näistä syistä pidän riittävänä saattaa edellä esitetyn käsitykseni sisäministerin tietoon.

Poliisiylijohtaja: "Otetaan opiksi"

Kolehmaisen mukaan on hyvä, että eduskunnan oikeusasiamies tutki tapauksen ja esitti siitä huomionsa

– Ratkaisusta otetaan opiksi. Jatkossa ministerin turvallisuudesta täytyy huolehtia toisin ja varmistamme, että autoissamme on myös tunnuksettomia heijastinliivejä, Kolehmainen kirjoittaa tiedotteessaan.

Oikeusasiamiehen mukaan poliisin virkapukuasetuksen sääntely on jossain määrin tulkinnanvaraista ja epäjohdonmukaistakin. Siksi se esittää, että asetuksen sääntelyä tarkistettaisiin viipymättä.

Lue myös:

    Uusimmat