Poliisilta muistilista nettikaupoille: Näin vältät huijaukset verkossa

Itä-Suomen poliisilaitos muistutti jälleen tänään kansalaisia siitä, että verkossa tapahtuvassa kaupankäynnissä on riskinsä. Joskus varomaton tai vähän varovaisempikin kansalainen voi tulla näet huijatuksi ja menettää maksamansa rahat saamatta mitään vastineeksi.

– Poliisin rikosilmoitusjärjestelmään kirjataan kasvavalla vauhdilla kansalaisten jättämiä tutkintapyyntöjä, joiden keskeisenä teemana on nouseva verkkorikollisuus. Entisaikaan varastettiin suoraan lompakosta, nyt käytetyistä tavaroista kauppaa tekeviä kansalaisia erehdytetään suosituilla verkkosivustoilla myymällä jotain, mitä myyjällä ei ole hallussa eikä aikomuskaan myydä, poliisi kertoi tiedotteessaan.

Selityksissä usein myyjä kertoo, ettei jostain syystä ole onnistunut postittamaan tuotetta, eikä rahojen palautuskaan onnistu. Toisinaan myyjä katoaa kokonaan palstalta. 

Poliisin mukaan kuvatunkaltainen verkkorikollisuus keskittyy harvoille henkilöille, jotka tekevät suuren määrän samanlaisia rikoksia. Lopulta poliisi sitten ennenmmin tai myöhemmin ottaa heidät kiinni, keskeyttäen rikossarjan. Poliisi vakuuttaa, että rikoksentekijöiden paikantaminen on sille suhteellisen helppoa. Tässä voi kuitenkin mennä pitkään, koska petosrikoksia ilmoitetaan poliisille niin paljon, että työ on ruuhkaantunut.

– Tämän vuoksi saattaa kestää pitkään, ennen kuin asianomistajien esittämät korvausvaatimukset otetaan oikeussalissa esiin.

Poliisi antaakin kansalaisille neljä vinkkiä, joiden toivoo ehkäisevän rikoksen uhriksi joutumista.

Poliisin ohjeet nettikauppoja tekeville:

  1. Se mikä näyttää halvalta ja hyvältä, ei välttämättä ole sitä. Suhtaudu epäilevästi tuotteisiin, josta myyjä ei pysty esittämään kuittia tai selvitä luotettavasti mistä on tuotteen hankkinut. Lyhyt taustaselvitys internetin avoimista lähteistä saattaa pelastaa monelta turhalta toimelta jälkikäteen.  
  2. Jos myyjä pyytää sinua maksamaan ”varausrahaa” ennakkoon, suhtaudu tähän epäilevästi. Klassisena esimerkkinä traktorikaupat, jossa ostajat ovat hävinneet useita tuhansia. 
  3. Maksa tuotteista vain sellainen hinta, jonka olet valmis häviämään mikäli myyjä osoittautuu epärehelliseksi.
  4. Jos myyjä onnistuu erehdyttämään sinua kaupoissa, tee tästä ilmoitus myös verkkosivustojen ylläpitäjälle. 

0:59
Myös nettimyyjiä huijataan verkossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja