Mainos

Poliisille syyte Kauhajoen koulusurmaajan aseluvasta

Poliisin menettely Kauhajoen koulusurmaajan aselupamenettelyssä johtaa syytteeseen.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on määrännyt nostettavaksi syytteen poliisimiestä vastaan tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Poliisia epäillään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, kun kouluampuja Matti Saari sai pitää aseensa.

- Ampuma-aselaissa on tällaisten tilanteiden varalle säännös. Eli jos on perusteltu syy epäillä, että asetta käytetään väärin niin silloin olisi pitänyt ryhtyä ampuma-aseluvan peruuttamiseen ja ottaa ase viipymättä pois luvan haltijalta. Tämän ympärille oikeudenkäynti kiertyy, sanoo Kalske.

Asian ratkaissut rikoskomisario on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Kalskeen mukaan syytetyllä poliisilla on takanaan merkittävä työura. Mikäli luvan myöntäneen poliisin katsotaan syyllistyneen virkarikokseen, voi hän saada sakkoja tai varoituksen.

- Käytännössä tämän tyyppisissä asioissa virkavelvollisuuden rikkomisesta saa sakkorangaistuksen mutta siinä voi tietysti seurata myös varoitus. Mutta jos tuomio on syytteenmukainen niin sitten on odotettavissa sakkorangaistus, kertoo apulaisvaltakunnansyyttäjä Kalske.

Poliisi sai vinkin Saaren internetissä julkaisemista ammuskeluvideoista jo koulusurmia edeltävänä perjantaina, jolloin partio kävi myös Saaren asunnolla. Yleisövihjeeseen johti surmakoulun läheisyyteen tuotu hautakynttilä, jonka sivullinen huomasi.

Poliisi puhutti Saarta seuraavana maanantaina eli päivää ennen koulusurmia, mutta asetta ei otettu häneltä pois. Kauhajoen poliisi oli myöntänyt Saarelle määräaikaisen aseluvan elokuussa.

Syytettä ajaa Pirkanmaan syyttäjänviraston johtava kihlakunnansyyttäjä Jouko Nurminen.

22-vuotias Matti Saari surmasi viime syyskuussa koulussaan Kauhajoen palvelualojen oppilaitoksessa opettajan ja yhdeksän oppilasta. Lopuksi hän ampui itsensä.

(MTV3)

Kaikki Kauhajoen tragediasta (uutisvideoita, artikkeleita ja haastatteluja)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.