Mainos

Poliisille lisää valtuuksia

Poliisi on saamassa rikosten selvittämiseksi valtuudet peitetoimiin ja valeostoihin.

Eduskunta on lyönyt lukkoon poliisilain muutoksen lakiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä tänään. Kiista siitä, kuka saa päättää peitetoimiin ryhtymisestä, päättyi hallituksen linjan voittoon äänin 96-71. Näin ollen päätöksen voi tehdä sisäministeriön määräämän poliisiyksikön päällikkö. Tiukempaa linjaa ajoivat vasemmistopuolueet ja vihreät. Niiden mielestä päätöksenteko olisi tullut keskittää keskusrikospoliisin ja suojelupoliisin päälliköille.

Uusia valtuuksia käytetään mm. huumerikollisuuden torjuntaan

Uusi laki sallii sen, että poliisi voi näytellä rosvoa ja hankkia sitä kautta tietoja. Rekisterikilpiä ja henkilöpapereita saa väärentää ja talousrikoksen selvittämiseksi poliisi voi tekaista vaikkapa yrityksen. Peitetoiminta ja valeosto ovat uusia lenkkejä pitkässä ketjussa, jossa poliisin valtaoikeuksia on vähitellen lisätty. Edellisiä ovat olleet esimerkiksi puhelinkuuntelu ja dna:n käyttö.

Jatkossa uudistuksia on tulossa lisää. Esimerkiksi rikollisjärjestöön kuuluminen aiotaan kriminalisoida. Lisäksi rikoshyödyn poisottamiseen tuodaan käännetty todistustaakka ja kotien salakuuntelu aiotaan sallia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.