Poliisikoiraksi pääsevät vain parhaat: "Koiran tulee olla kymmenottelija"

Poliisikoiran urataival alkaa jo pentuiässä, vain seitsemän viikon ikäisenä. Koiran monivaiheinen koulutus kestää yhteensä 2,5 vuotta.

– Poliisikoiran koulutus painottuu koiran pentuvaiheeseen. Koulutus on hyvin samanlaista kuin minkä tahansa siviilikoiran koulutus. Seitsenviikkoinen pentu luovutetaan ohjaajalle ja koiraa lähdetään määrätietoisesti kouluttamaan laji kerrallaan. Koulutusta ei kuitenkaan saa olla liikaa, ettei koira väsy, kertoo Poliisikoiralaitoksen johtaja, ylikomisario Mikko Maunuksela.

Poliisikoiralaitos

Poliisikoiralaitos on osa Poliisiammattikorkeakoulua.

Suomessa poliisikoiratoiminta alkoi vuonna 1905, jolloin ensimmäinen poliisikoira tuotiin Saksasta Helsingin poliisilaitokselle.

Poliisikoiratoiminnan virallinen alku oli vuonna 1909.

Nykyisellä paikallaan Hämeenlinnan Rinkelinmäellä poliisikoiralaitos on toiminut vuodesta 1927.

Lähde: Poliisi

Tulevan poliisikoiran perusopetukseen kuuluu muun muassa hallittavuus, jäljestäminen, esine- ja henkilöetsintä sekä voimankäyttö ja suojelu. 

– Peruskoulutuksen jälkeen jokainen koira erikoistuu johonkin nenän käytön erikoisetsintäalueeseen eli huumaus- tai räjähdysaineisiin, palaviin nesteisiin tai vainajiin, Maunuksela sanoo.

Koiran erikoistumisalue valikoituu Maunukselan mukaan poliisilaitoksen tarpeiden mukaan. Suurin osa koirista suuntautuu huumausainekoiriksi. 

– Poliisikoirakoulutuksen käy vuosittain 30–40 koiraa. Partiopuolella uusia poliisikoiraohjaajia on enimmillään 12 vuodessa. Erikoisetsintäpuolelle koiria koulutetaan vuosittain jokunen. Jos koira eläköityy, ohjaajalle koulutetaan uusi koira.

Valde valloittaa somessa

Kuopion eläinlääkärikeskus ja Itä-Suomen poliisilaitos julkaisivat eilen Facebookissa suloisen kuvan kahdeksanviikkoisesta poliisikoirakokelas Valdesta. Kuva on levinnyt sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin – kuvaa on jaettu kymmeniätuhansia kertoja.

Itä-Suomen poliisilaitoksen tuorein poliisikoira on viralliselta nimeltään Suhteellisen Väijy, mutta koiran kutsumanimi on vakiintunut Valdeksi.

Valde on jo tutustunut tulevaan työhönsä Kuopion poliisilaitoksella yhdessä ohjaajansa ja vanhemman samassa perheessä asuvan kollegansa Gunnarin kanssa.

Varsinaisesta työharjoittelusta ei kuitenkaan vielä ole kysymys.

– Noin pieni koira voi käydä työpaikalla, mutta poliisiauton kyytiin se on liian pieni, se voi saada sieltä pahoja kokemuksia. Pientä poliisikoirakokelasta totutetaan eri paikkoihin ja nenän käytön koulutus aloitetaan välittömästi, Poliisikoiralaitoksen johtaja, ylikomisario Mikko Maunuksela sanoo.

Koiran rohkeus tärkeintä

Poliisikoiralaitoksen vaatimukset ovat tiukat, eikä jokaisesta hännänheiluttajasta ole poliisikoiraksi. Koulutuksen alussa ei voi varmuudella tietää, tuleeko koulutettavasta pennusta poliisikoira.

– Koiran pitää olla kymmenottelija, hyvä jokaiselta ominaisuudeltaan. Poliisikoiralla ei saa olla nollasuorituksia millään osa-alueella. Koiran pitää olla myös tervepäinen, tasapainoinen ja viettivoimainen, Maunuksela listaa.

Maunuksela myös korostaa, että poliisikoiran tittelin saa vain rohkea koira.

– Poliisikoira ei saa olla arka, vaan sillä täytyy olla rohkeutta liikkua eri paikoissa. Kaikki koirat eivät myöskään uskalla purra tilanteen vaatiessa.

Kaikki suomalaiset poliisikoirat ovat lähtöisin kotimaisilta kasvattajilta. Poliisikoira on useimmiten rodultaan saksanpaimenkoira tai belgianpaimenkoira malinois. 

– Nämä rodut ovat vakiintuneita ja ulkomaillakin käytettyjä, perinteisiä viranomaistason koiria. Niillä on riittävän pitkä karvapeite, mikä on Suomen olosuhteisiin sopiva. Toisaalta samat rodut ovat käytössä myös Afrikan kuumilla alueilla, Maunuksela kertoo.

Poliisikoirat eivät ole vain karvaisia työkavereita, vaan koirista tulee ohjaajiensa perheenjäseneitä. 

– Koulutusaikaa lukuun ottamatta koira on töissä aina silloin kuin ohjaajakin. Koira asuu ohjaajansa luona ja niistä tulee osa perhettä, Poliisikoiralaitoksen johtaja, ylikomisario Mikko Maunuksela sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat