Poliisi varoittaa: Vääriä 200 euron seteleitä liikkeellä

Pääkaupunkiseudulla sekä Länsi- ja Keski-Suomessa on touko-kesäkuun aikana tavattu toistakymmentä väärennettyä 200 euron seteliä.

Väärennökset ovat melko hyvätasoisia ja todennäköisesti samasta lähteestä peräisin olevia seteleitä on tavattu lähes kaikissa muissakin eurovaluuttaa käyttävissä maissa. Poliisin tiedossa ei ole, missä väärennökset on tehty ja ketkä niitä ovat levittäneet.

Seteliväärennösten levittäminen tapahtuu yleensä siten, että suurella setelillä maksetaan pikkuostoksia esim. kaupoissa ja kioskeissa, jolloin saadaan suurehko summa aitoa rahaa takaisin. Väärennöksiksi rahat todetaan usein vasta laskentakeskuksissa.

Jos maksuvälineeksi tarjotaan 200 euron seteliä, poliisi kehottaa maksun vastaanottajia tarkastamaan setelin aitoustekijät erityisen huolellisesti. Jos aitoutta ei kyetä varmistamaan, seteliä ei pidä antaa takaisin asiakkaalle vaan paikalle tulee kutsua kaupan vartija tai poliisi.

Euroseteleissä useita aitoustekijöitä

Euroseteleissä on kuusi aitoustekijää, joista sen aitoutta voi päätellä paljain silmin tai sormituntumalla. Aidoissa seteleissä käytetään erikoispainatusta, jonka vuoksi osa setelin kuvioista tuntuu muuta osaa karheammalta. Painovärit ovat kirkkaat ja selkeät, väärennetyissä ne ovat yleensä jonkin verran sameat.

Aidoissa seteleissä on vesileima, läpikohdistuskuvio ja turvalanka, joka näkyy pystysuoraan kulkevana viivana setelin keskivaiheilla. Kaikki kolme aitoustekijää näkyvät setelin molemmilta puolilta, kun rahaa katsotaan valoa vasten.

Setelin etusivulla on hologrammikuvio, joka muuttuu kun seteliä kallistaa. 50-500 euron seteleissä takasivulle painettujen, setelin arvoa osoittavien numeroiden väri vaihtuu seteliä kallisteltaessa. Lisäksi seteleissä on mikropainatusta ja UV-valossa esille tulevat kuidut ja kuviot.

Nyt liikkeellä olevissa väärissä 200 euron seteleissä kääntöpuolella oleva setelin arvomerkintä kimaltelee hiukan punertavana, mutta selkeää värimuutosta ei seteliä kallistettaessa tapahdu, kimallus ainoastaan häviää kallistuskulmaa muutettaessa. Parhaiten väärän setelin tunnistaa vertailemalla aitoa ja vääräksi epäiltyä seteliä rinnakkain hyvässä valaistuksessa.

Vuonna 2007 Suomessa tavattiin kaikkiaan 529 väärää euroseteliä. Tämän vuoden huhtikuun loppuun mennessä vääriä seteleitä on tavattu 161, joista 37 oli nimellisarvoltaan 200 euroa.

Liikkeellä olevista väärennöksistä huolimatta euro on turvallinen valuutta, koska siinä on useita aitoustekijöitä, jotka tekevät sen väärentämisen hyvin vaikeaksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat