Mainos

Poliisi valelääkärille: "Mietitkö koskaan, että tässä huijauksessa saattaa ihmisiä kuolla?"

1:49

Kahdesta taposta, neljästä törkeästä pahoinpitelystä, törkeistä petoksista ja väärennyksitä syytetty valelääkäri Esa Laiho ehti toimia väärennetyillä lääkärinpapereilla noin 10 vuotta ennen kiinnijäämistään.

Tänään julkisiksi tulleista poliisin esitutkintapöytäkirjoista käy ilmi, että Laiho hoiti epäiltyjen rikostensa aikana yli 12 000 potilasta. Eniten potilaita oli Helsingin kaupungin sosiaaliviraston toimialueella.

Katso oheiselta videolta Laihon oikeusavustajan, oikeustieteen tohtori Kari Uotin kommentit.

4:10

Laiho toimi lääkärinä Helsingissä, Lohjalla, Kouvolassa, Lahdessa, Riihimäellä, Karkkilassa, Nummi-Pusulassa ja Vihdissä vanhustenhoitoyksikössä geriatriaan eli vanhusten hoitoon erikoistuneena lääkärinä.

Hän sai bruttopalkkatuloa 2001-2011 yhteensä yli 1,2 miljoonaa euroa.

Laiho esiintyi tutkinnon suorittaneena

Petossyytteissä on kysymys muun muassa siitä, että Laiho on hankkiakseen itselleen oikeudetonta taloudellista hyötyä erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saanut kaupunkien edustajat palkkaamaan hänet erikoistuvaksi lääkäriksi ja terveyskeskuslääkäriksi.

Laiho esiintyi lääkärin tutkinnon suorittaneena sekä esitti työnantajalle ennen työsuhteen alkua väärän todistuksen lääkäritutkinnon suorittamisesta Venäjällä.

Laiho oli hankkinut Venäjältä jäljennökseksi nimitetyn väärän lääkärin
diplomin ja sen liitteenä olevan väärän todistuksen suoritetuista
opinnoista. Väärien asiakirjojen mukaan Laiho olisi suorittanut lääkärin
tutkinnon Pietarin valtiollisessa lääketieteellisessä yliopistossa
17.6.1994.

Laiho: En pyrkinyt välttelemään kiinnijäämistä


Poliisin esitutkinnassa Laiho kertoi omasta mielestään hallinneensa tyonsä hyvin. Hän ei mielestään ole aiheuttanut yhdellekään hoitamalleen potilaalle hengenvaaraa tai tehnyt vakavia hoitovirheitä.

Laiho perusteli näkemystään sillä, että hänen koulutuksensa ja kokemuksensa lääkärin työssä ovat tuoneet hänelle riittävät valmiudet toimia lääkärinä. Esitutkinnassakin hän hän piti itseään edelleen taitojensa puolesta hyvänä lääkärinä.

Laihon petos- ja väärennysepäilyjä koskevassa tutkinnassa todistajina kuulustellut kollegalääkärit eivät olleet havainneet Laihon toiminnassa erikoistuvana lääkärinä poikkeavuutta suhteessa muihin harjoitteleviin lääkäreihin.

Poliisi kysyi Laiholta esitutkinnassa 19.4.2012 paljastumisen välttelystä.

Miten on mahdollista, ettet jäänyt aiemmin kiinni, kun sinulla ei ole alalle mitään koulutusta?

– Onhan minulla ollut koulutusta. Ajattelen niin, että minun koulutus ja kokemus matkan varrelta on riittänyt tässä, Laiho vastasi.

Miten ja millä tavoin pyrit välttelemään kiinnijäämisen?

– Mielestäni minä en ole pyrkinyt erityisesti välttelemään kiinnijäämistä.

Millä osa-alueilla sinulla oli omasta mielestäsi erityisesti osaamispuutteita?

– Ne, mitä olen kohdannut työssäni, ei ole ollut mitään mainittavaa. Mutta enhän minä ole ollut esim. kirurgiassa. Vanhustenpalvelussa ollessani en ole havainnut mitään osaamispuutteita, päinvastoin, Laiho vastasi.

Suunnittelitko jo alun alkaen, ettd vanhusten parissa olisi vaara kiinnijäämisestä pienempi?

– En minä näin ole tätä ajatellut

Teitkö koskaan mitään virheitä?

– Tein, mutta en mielestäni koskaan mitään vakavia. Kaikki lääkärit tekevät. Voi olla, että olisi pitänyt tehdä jotain jatkotutkimuksia tai olen kotiuttanut potilaan liian aikaisin tai olisi pitänyt jutella omaisten kanssa enemmän. Mutta niitä sattuu kaikille lääkäreille.

"Oletko ymmärtänyt, että olet leikkinyt ihmisten hengellä?"

Poliisi teki huhtikuussa 2012 kuulusteluja tilanteessa, jossa Laihoa ei vielä epäilty henkirikoksista. 

Mietitkö koskaan, ettd tässä huijauksessa saattaa ihmisiä kuolla, poliisi kysyi?

– Kyllä olen ja olen ymmärtänyt tämän asian vakavuuden. Varsinkin alussa epäröin päätöstä palata takaisin lääkäriksi, siis kun palasin USA:sta. Jos tämä olisi ollut koko ajan jotenkin
vaikeeta tai ylitsepääsemätöntä, mutta kun ei se ole ollut.

– Olen kyllä miettinyt tätä etiikkaa ja moraalia ja niitä perustellut itselleni, mutta olen aina lopulta päätynyt siihen, että minulla on riittävät tiedot ja taidot toimia lääkärinä, Laiho sanoi kuulustelussa.

Onko joku kuollut hoitotoimenpiteittesi vuoksi?

– Ei ole. 

Oletko ymmärtänyt, että olet leikkinyt ihmisten hengellä, poliisi tivasi Laiholta.

– Mielestäni minä en ole leikkinyt ihmisten hengellä, muutoin vastaus on sama kuin olen jo edellä todennut, että olen suhtautunut näihin asioihin vakavasti, enkä mitään leikkinyt.

Onko jokin asia valelääkärinä esiintymisessäsi jäänyt vaivaamaan sinua jälkeenpäin?

– Nämä asian yleiset eettiset ja moraaliset puolet, tällaiset mikä on oikein ja mikii väärin ja tietenkin tällainen potilasturvallisuus, vaikka kuinka luulet olevasi hyvä, niin kyllä minä näitä olen miettinyt.

– Jos en olisi saanut niin paljon hyvää palautetta, ja jos minulle ei olisi kirjoitettu sellaisia suosituskirjeitä ja tällaisia erikoisen hyviä arvioita, niin en varmaankaan olisi jatkanut.

Laiho kiistää kaikki syytteet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.