Poliisi vaatii vuonna 1979 syntynyttä miestä vangittavaksi Pekka Katajan murhan yrityksestä – Ala-Tuuhosta ei enää epäillä teosta

3:55
Murhayrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja vieraili MTV Uutisten Rikospaikka ohjelmassa.

Poliisi vaatii vuonna 1979 syntynyttä miestä vangittavaksi perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksestä. Keski-Suomen käräjäoikeus käsittelee vangitsemisvaatimusta tänään.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Luoto KRP:stä ei halua tarkemmin kertoa, miten miehen epäillään liittyvän tekoon.

– Sitä tullaan selvittämään tarkemmin esitutkinnassa, en ota siihen sen enempää kantaa tällä hetkellä, Luoto sanoi STT:lle.

Luoto ei halua kommentoida sitäkään, onko epäillyllä jotain poliittisia kytköksiä tai onko hän tuntenut Katajan ennalta.

Asiassa epäiltynä ja vangittuna on edelleen Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen. Sen sijaan äärioikeistovaikuttaja Tero Ala-Tuuhosta ei enää epäillä teosta.

Luoto kertoi, että Ala-Tuuhosta koskevasta rikosepäilystä luovuttiin eilen keskiviikkona. Ratkaisu tehtiin esitutkinnan perusteella, mutta tutkinnanjohtaja ei avaa tarkempia yksityiskohtia päätöksen taustalla.

Ala-Tuuhonen oli aiemmin myös vangittuna murhan yrityksestä epäiltynä, mutta hänet vapautettiin jo aiemmin tässä kuussa.

Lisäksi Torssosen ja Ala-Tuuhosen kanssa samaan aikaan otettiin kiinni kolmas mies, joka ei ole ollut vangittuna. Luodon mukaan miestä epäillään edelleen, mutta hän ei ole se, jota nyt vaaditaan vangittavaksi.

– Voidaan sanoa, että tämä on tietyllä tavalla uusi epäilty -- epäiltyjen tarkkaa määrää en kommentoi, Luoto sanoi.

Epäilty murhan yritys tapahtui heinäkuussa

Kataja joutui epäillyn murhan yrityksen uhriksi kotonaan Jämsänkoskella 17. heinäkuuta. Katajan mukaan kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Väkivallanteon jälkeen Kataja vietiin sairaalahoitoon Tampereelle.

Kataja on kertonut, että hänellä havaittiin tuolloin muun muassa kallonmurtuma ja aivoverenvuoto. Kataja pääsi pois sairaalasta jo heinäkuussa.

Siitä, että Ala-Tuuhosta ei enää epäillä Katajan murhan yrityksestä, kertoi aiemmin Nykysuomi-verkkojulkaisu.

Vangittu on Jyväskylän kaupunginhallituksen jäsen

Rikostutkinta on poikinut Jyväskylään poliittisen kriisin, sillä vangittuna oleva Teemu Torssonen on Jyväskylän kaupunginhallituksen jäsen.

Jyväskylän kaupunginvaltuuston asettama tilapäinen valiokunta on esittänyt kaupunginvaltuustolle, että Jyväskylän kaupunginhallitus tulisi erottaa luottamuspulan vuoksi. Esitystä perusteltiin sillä, että Torssonen on menettänyt poliittisen luottamuksen kaupunginhallituksen jäsenenä.

Tilapäisen valiokunnan perustamista esitti kaupunginhallitus, sillä Torssonen ei ole suostunut eroamaan luottamustehtävistään.

Kuntalain mukaan rikoksesta epäilty valtuutettu voidaan erottaa luottamustehtävistään, jos tätä vastaan on nostettu syyte. Torssosta vastaan syytettä ei ole, vaan hän on nyt tutkintavankeudessa. Laki mahdollistaa kuitenkin sen, että koko luottamuselin eroaa ja sen tilalle valitaan uusi.

Kaupunginvaltuusto kokoontuu ensi viikolla.

STT on julkaissut Torssosen ja Ala-Tuuhosen nimet jo esitutkintavaiheessa heidän yhteiskunnallisen toimintansa vuoksi. Torssonen erotettiin perussuomalaisten jäsenyydestä viime vuonna. Ala-Tuuhonen tunnetaan toiminnastaan äärioikeistossa muun muassa Kansallismielisten liittouman puheenjohtajana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja