Mainos

Poliisi tarkkaili terrorimurhista syytettyjä irakilaisveljeksiä Trump-Putin -tapaamisen alla ja teki näyttävän kotietsinnän – veljekset pitävät etsintää laittomana

Terrorimurhista epäillyt irakilaisveljekset olivat poliisin tarkkailussa heinäkuisen Venäjän ja Yhdysvaltojen presidenttien tapaamisen aikaan. Tieto käy ilmi asiakirjoista, jotka liittyvät miesten koteihin Helsingissä heti vierailujen jälkeen tehtyihin kotietsintöihin.

Aikanaan Pirkanmaan käräjäoikeus vapautti veljekset murhasyytteistä, jotka liittyivät Irakin Camp Speicherin ISIS-murhiin 2014. Jutun käsittely Turun hovioikeudessa alkaa marraskuussa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Rikospaikka haastatteli irakilaisveljeksiä toukokuussa 2017.

22:44

Veljesten koteihin tehtiin Helsingissä kotietsinnät tiistaina 17. heinäkuuta illalla eli päivä presidenttien tapaamisen jälkeen. MTV Uutisten tietojen mukaan etsintöihin osallistui poliisin erikoisvarusteisia joukkoja.

– Asuntoon meni useita aseistautuneita poliiseja. Veljekset laitettiin rautoihin. Operaatio oli näyttävä, sanoo toisen veljeksen asianajaja Kaarle Gummerus.

– Heiltä kysyttiin ensin aseista ja sitten paikalle tuli myös huumekoira.

– Mitään lainvastaista ei löytynyt.

– Hämmästyttävää on se, että operaatio osui samoihin aikoihin presidenttien vierailujen aikaan, Gummerus toteaa.

Tarkkailua etukäteen

Nyt veljekset ovat kyseenalaistaneet kotietsintöjen laillisuuden. Juttua puitiin tänään Helsingin käräjäoikeuden pakkokeino-osastolla.

Poliisin perustelujen mukaan kotietsinnöissä kyse oli huume-epäilyistä. Poliisin epäilyjen mukaan veljekset olivat jollain tavalla tekemisissä huumeiden kanssa. Tarkemmin poliisin asiakirjoissa ei asiaa avata.

Poliisin asiakirjoista kuitenkin ilmenee, että toisesta veljeksistä oli tehty pari päivää ennen etsintöjä – siis myös ennen presidenttien maanantaista tapaamista – havainto, kun hän poistui asunnostaan paketin kanssa. Tilanne oli MTV Uutisten tietojen mukaan valokuvattu poliisin toimesta.

Poliisit olivat seuranneet miestä toisen veljeksen asunnolle. Tässä vaiheessa poliisi ei selvittänyt mitä paketissa oli. Tätä perusteltiin poliisilaitoksen muilla kiireillä.

Huumekoira merkkasi

Tiistaina 17. heinäkuuta illan suussa poliisi käytti poliisikoiraa rapussa toisen veljeksen asunnon takana. Huumekoira oli merkannut asunnon oven takaa.

Helsingin poliisin yleisjohtaja määräsi käyttämään koiraa myös toisen veljeksen asunnon oven takana ja myös siellä koira merkkasi huumeet. Yleisjohtaja määräsi tämän jälkeen etsinnät molempiin asuntoihin.

Kun etsinnät tehtiin, huumekoira ei löytänyt mitään. Kuukausi etsintöjen jälkeen poliisi lopetti huumerikostutkinnan ”ei rikosta” -perusteella.

Nyt veljekset vaativat Helsingin käräjäoikeutta arvioimaan, oliko kotietsinnöille edellytykset ja tehtiinkö ne lain edellyttämällä tavalla.

Helsingin käräjäoikeus antaa jutussa päätöksen marraskuun alussa.

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja