Poliisi takavarikoi Hollannista tuotuja huumeita lähes 3,3 miljoonan euron edestä – "Jos ei olisi kysyntää, ei tänne tuollaisia määriä tuotaisi"

Tulli paljasti mittavan huumeiden salakuljetusvyyhdin – aineet kätkettiin reppuihin 0:48
Katso myös: Tulli paljasti mittavan huumeiden salakuljetusvyyhdin – aineet kätkettiin reppuihin

Poliisi epäilee rikollisorganisaation salakuljettaneen Hollannista Suomeen muun muassa noin 176 kiloa amfetamiinia ja 14 kiloa kokaiinia ja yrittäneen tuoda ainakin 30 kiloa amfetamiinia. Epäillyt rikokset tapahtuivat viime joulukuun ja maaliskuun välillä.

Salakuljetetuista huume-eristä saatiin takavarikkoon iso osa. Maaliskuussa poliisi takavarikoi Turusta ja pääkaupunkiseudulta lähes 90 kiloa amfetamiinia, yhdeksän kiloa kokaiinia ja yli 1 600 lääkeainetablettia.

Takavarikoitujen huumeiden katukauppa-arvo olisi poliisin mukaan ollut lähes 3,3 miljoonaa euroa. Levitykseen päätyi poliisin mukaan huumeita noin 3,2 miljoonan euron edestä.

Poliisi kuvaa paljastettua rikoskokonaisuutta merkittäväksi.

Tutkinnanjohtaja Jussi Gustafsson sanoo STT:lle, että laajamittainen maahantuonti kertoo paitsi huumeiden tarjonnan myös sen kysynnän volyymista.

– Huumausaineissakin on kysynnän ja tarjonnan laki. Jos on kysyntää, se aiheuttaa luonnollisesti myös tarjontaa. Jos täällä ei olisi kysyntää, ei tänne tuollaisia määriä tuotaisi.

Lounais-Suomen poliisi tutki tapausta yhdessä keskusrikospoliisin (KRP) kanssa.

Kuorma-autossa kätkötila

Tutkinta asiassa alkoi maaliskuun alussa, kun vankilalomalta palaamatta jäänyt ihminen otettiin kiinni turkulaisesta hotellista. Hotellihuoneesta löytyi käsiase, useita tuhansia euroja rahaa, pieniä määriä huumeita ja avain. Avain kuului Turun keskustassa sijainneeseen vuokra-asuntoon, josta löytyi noin 43 kiloa amfetamiinia.

Maaliskuun lopulla poliisi otti kiinni huumeita kuljettaneen ihmisen. Salakuljettaja oli poliisin mukaan saapunut ulkomailta ja vienyt 30 kiloa amfetamiinia ja viisi kiloa kokaiinia Vantaalla asuville ihmisille. Huumeet löydettiin heidän asunnostaan.

Epäillyn salakuljettajan kuorma-auton hytin takaseinässä oli poliisin mukaan ammattimaisesti rakennettu kätkötila, josta takavarikoitiin noin 16 kiloa amfetamiinia, neljä kiloa kokaiinia ja huumaavia Oxydolor-lääketabletteja.

Esitutkinnan aikana vangittuna on ollut 11 ihmistä. Osa heistä on edelleen vangittuna.

Lue myös:

    Uusimmat