Poliisi lähes neuvoton piittaamattomien nuorten miesten ylettömästä kaahailusta – ratkaisuna nopeustallentimet autoihin tai nuorten määrän rajoittaminen autoissa?

7:37
Hurjat ylinopeudet ovat lisääntyneet, vaikka korona-aika vähentää liikennettä – MTV poliisin kanssa tien varressa selvittämässä syytä

Poliisi on erittäin huolissaan nuorten, erityisesti nuorten miesten piittaamattomuudesta liikenteessä.

Poliisihallituksen tilastot eivät valehtele: huomattavasti ylinopeutta (yli 50 km/h yli rajoituksen) ajavien määrä on kasvanut merkittävästi kuluvan vuoden aikana.

– Koviin ylinopeuksiin ei syyllistytä vahingossa vaan ne ovat aivan tietoisia kuljettajan valintoja. Toisin sanoen asenne liikenneturvallisuutta kohtaan ei ole kunnossa, sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio.

Poliisi on kirjannut koronaepidemian aikana viikoilla 12-21 yhteensä 1395 törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista, suurin osa rikkeistä oli nopeusrajoitusten rikkomisia. Vuosi sitten vastaavaan aikaan tapauksia oli 924.

Rikoksesta epäillyistä miehiä oli 1275 ja naisia 120. Suhteellisesti naisten törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten määrä on kasvanut miehiä enemmän vuodentakaiseen (kasvua naisten kohdalla 79 prosenttia ja miesten 49 prosenttia).

Ikäryhmittäin kasvua on tapahtunut selvimmin alle 34-vuotiaissa kaikissa ikäryhmissä. 15-17 -vuotiaiden nuorten miesten osalta tapauksia oli 114 (kasvua 64), 18-20 -vuotiaissa 331 tapausta (kasvua 116), 21-24-vuotiaissa 241 tapausta (kasvua 75) ja 25-34 -vuotiaissa 294 tapausta (kasvua 88). Vuosi sitten poliisi ei narauttanut yhtään 15-17-vuotiaita tyttöjä törkeistä liikennerikoksista, nyt tapauksia on ollut 10.

Mikään turvalaite ei suojele täysin

Poliisitarkastaja Heikki Kallio muistuttaa, ettei elämä ole autopeliä, jossa mistä tahansa turmasta voi selviytyä säikähdyksellä.

– Ajoneuvojen kehittyneetkään turvalaitteet eivät pysty estämään uhrien vammautumista tai jopa menehtymistä. Tämä tulisi aina olla takaraivossa kaikilla kuljettajilla, Kallio sanoo.

Kallio vetoaa lainsäätäjiin, sillä valistus ja muut keinot eivät näytä purevan nuorten miesten ammattitautiin, piittaamattomuuteen.

– Kyseeseen saattaisivat tulla ylikomisario Dennis Pastersteinin jo aikaisemmin tekemät ehdotukset eli jonkinlaiset tekniset rajoittimet tai nopeuden tallentimet. Yksi mahdollisuus olisi myös rajoittaa nuorten henkilömäärää autoissa viikonloppuiltaisin, Kallio ehdottaa.

Kallio on huolissaan myös nuorten rattijuopumusten kasvaneista määristä (alle 25-vuotiaissa 14 prosentin kasvu vuodentakaiseen verrattuna. Huumausaineet liittyvät jopa 61,5 prosenttiin alle 25-vuotiaiden rattijuopumuksista.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja