Poliisi kertoo kahden "sankarillisen" ihmisen pysäyttäneen Coloradon yökerhoampujan – teon motiivi ei ole vielä selvillä

Viisi kuollut ampumavälikohtauksessa homobaarissa Coloradossa 1:09
Katso video: Yökerholle hälytettiin useita hälytysajoneuvoja.

Yhdysvalloissa Coloradossa kaksi "sankarillista" ihmistä pysäytti yökerhossa ampuneen miehen, kertoi poliisi lehdistötilaisuudessa sunnuntaina.

22-vuotiaan miehen epäillään ampuneen kiväärillä Club Q -yökerhossa, jossa juhlijat viettivät ilmeisesti kansainvälistä transihmisten muistopäivää. Teemapäivänä muistetaan väkivallan vuoksi kuolleita transihmisiä.

Ainakin viisi ihmistä kuoli ja miltei parikymmentä haavoittui, osa kriittisesti. Poliisin mukaan kaksi klubilla ollutta onnistui pysäyttämään ampujan.

Toistaiseksi ei ole tietoa, kuinka paljon ihmisiä klubilla ampumisen aikaan oli.

Klubilla ollut Joshua Thurman kuvailee tilanteen olleen todella pelottava. Lattialla oli hänen mukaansa ruumiita, särkynyttä lasia ja rikkoutuneita astioita.

– Sen (klubin) oli tarkoitus olla meidän turvallinen tilamme. Minne meidän oikein kuuluu mennä? hän sanoi puhuessaan toimittajille.

Juuri Colorado Springsiin muuttanut, 24-vuotias Aeron Laney oli klubilla ensimmäistä kertaa. Hän sanoi klubin vaikuttaneen paikalta, jossa kaikki vaikuttivat tuntevan toisensa ja jossa hän tiesi heti sulautuvansa joukkoon.

– En vain voi ymmärtää, että joku kävelee sisään ja näkee ihmisiä omassa yhteisössään niin iloisina ja hyvin viihtyen, ja haluaa lopettaa sen, hän sanoi toimittajille kyynelsilmin.

Vielä ei tiedetä, oliko kyse viharikoksesta

Viranomaisten mukaan epäiltyä hoidetaan paikallisessa sairaalassa. Tutkinnassa on mukana myös liittovaltion poliisi FBI.

Kesäkuussa 2021 julkaistusta lehdistötiedotteesta käy ilmi, että samanniminen 21-vuotias mies oli tuolloin pidätetty sen jälkeen, kun hänen äitinsä oli ilmoittanut miehen uhkailleen kotitekoisilla pommeilla tai usealla aseella.

Poliisin edustajan mukaan ensimmäinen hälytys ampumisesta tuli muutamaa minuuttia ennen puoltayötä. Ensimmäinen poliisi saapui paikalle neljässä minuutissa, ja kahta minuuttia myöhemmin epäilty oli taltutettu.

Viranomaiset kertoivat sunnuntaina, ettei ampumista ole vielä luokiteltu viharikokseksi, mutta murhasyytteiden noston kerrottiin olevan varmaa.

Coloradon kuvernööri Jared Polis kutsui ampumista karmivaksi, kuvottavaksi ja järkyttäväksi. Hänestä itsestään tuli vuonna 2018 ensimmäinen avoimesti homo mies, joka valittiin Yhdysvalloissa kuvernööriksi.

Aseväkivalta on Yhdysvalloissa valtava ongelma: Gun Violence Archive -sivuston mukaan maassa on ollut tämän vuoden aikana yli 600 joukkoampumista.

Lisäksi Yhdysvalloissa on ollut lukuisia iskuja seksuaalivähemmistöjen tapahtumapaikkoihin. Vuonna 2016 floridalaiseen yökerhoon tehdyssä iskussa kuoli 49 ihmistä.

Transihmisten oikeudet olivat esillä välivaaleissa aiemmin tässä kuussa, kun republikaanit esittivät transihmisten oikeuksia rajoittavia lakeja.

Presidentti Joe Biden sanoo lausunnossaan, että vaikka teon motiivi ei ole vielä selvillä, hän tuomitsee väkivallan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Klubin Facebook-sivulle on tulvinut tukiviestejä eri puolilta maailmaa.

Lue myös:

    Uusimmat