Mainos

Poliisi kaipaa kansalaisilta apua kaahajien kiinniottamiseen – näin helppoa auttaminen on

Törkeiden liikennerikosten määrä on ollut tänä vuonna kasvussa erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Tammi-heinäkuun aikana törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia on tullut poliisin tietoon pääkaupunkiseudulla noin kuudennes enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Poliisi arvioi, että tämän vuoden kehitykseen saattaa olla kaksi syytä.

– Syynä voi olla se, että piittaamaton liikennekäyttäytyminen on lisääntynyt ja se, että poliisi on pystynyt kohdentamaan liikennevalvontaansa oikeisiin paikkoihin ja oikeisiin aikoihin. Tai sitten kysymys voi olla näistä molemmista, arvioi ylikomisario Jussi Päivänsalo Länsi-Uudenmaan poliisista.

Poliisin tietoon tulleet törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset:

Poliisilaitostammi-heinä 2014tammi-heinä 2015muutos
Helsinki11313418,6 %
Häme195173-11,3 %
Itä-Suomi26128810,3 %
Kaakkois-Suomi1101209,1 %
Lappi8210123,2 %
Lounais-Suomi325312-4,0 %
Pohjanmaa200196-2,0 %
Länsi-Uusimaa1721899,9 %
Oulu192168-12,5 %
Sisä-Suomi374366-2,1 %
Itä-Uusimaa20924517,2 %

Poliisihallituksen mukaan poliisi saa valvontaansa apua myös kansalaisilta.

- Se on auttanut paljon, että olemme saaneet kansalaisilta vihjeitä kaahauspaikoista. Toivoisimme, että vihjeitä välitettäisiin poliisille, jotta voisimme suunnata valvontaa näidenkin vihjeiden perusteella oikeisiin paikkoihin, sanoo poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta.

Ajaste vinkkaa, että helpoimmin valvontavihjeitä saa toimitettua perille oman poliisilaitoksensa sosiaalisen median sivustojen kautta.

Pääkaupunkiseudun lisäksi törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia on tullut poliisin tietoon viime vuotta enemmän Lapissa, Itä-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa. Viiden muun poliisilaitoksen alueella poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä on laskenut viime vuodesta.

Koska törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia tulee poliisin tietoon vuosittain vajaat 4000, voivat tilastot muuttua merkittävästikin vuoden loppuun mennessä.

Huumekuskien määrä kasvaa

Yleensä aina törkeisiin liikenneturvallisuuden vaarantamisiin liittyy kova ylinopeus. Päivänsalon kokemuksen mukaan riskiryhmää ovat erityisesti nuoret mieskuljettajat ja usein holtiton ajo johtaa tieltä suistumisiin. 

Tilanteen vaarallisuutta sekä kuskille että muille tienkäyttäjille lisää myös se, että kaahaajat eivät ole läheskään aina selvinpäin.

- Mikä tekee näistä erityisen vaarallisia tapauksia, on se, että ylinopeuksien lisäksi alkoholi tai huumeet liittyvät yllättävänkin usein tapauksiin, Päivänsalo sanoo.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla huumekuskien osuus kaikista rattijuopoista on suuri, mutta valtakunnallinenkin luku on suuri.

- Huumekuljettajien määrä on tänä vuonna entisestään kasvanut ja alkaa olla kohta jo kolmasosa kaikista rattijuopoista. Kyllä se alkaa näkyä myös näiden kovaa ajavien joukossa, Ajaste arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.