Poliisi: Joensuussa väkivaltaisesti kuolleen 4-vuotiaan tapaus on "perheen sisäinen tapahtuma" – koko esitutkinta-aineisto salattiin

Itä-Suomen poliisi salasi kaiken esitutkinta-aineiston liittyen Joensuussa väkivaltaisesti kuolleen 4-vuotiaan tapaukseen. Poliisin mukaan kyse on "perheen sisäisestä tapahtumasta", jota suojelee laki.

Niin sanottu julkisuuslaki eli laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta määrää, että kaikki viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, jollei laissa erikseen toisin säädetä.

Tähän vedoten MTV Uutiset sekä useat muut tiedotusvälineet pyysivät poliisilta esitutkinta-asiakirjoja, jotka liittyvät Joensuussa viime kesänä paljastuneeseen 4-vuotiaan väkivaltaiseen kuolemaan.

Poliisi päätti tällä viikolla, että koko esitutkinta-aineisto on julkisuuslain perusteella salassa pidettävää materiaalia. Poliisi ei siis suostunut luovuttamaan materiaalia medialle. 

Poliisi: Liittyy perhe-elämään

Salausta perustellaan muun muassa sillä, että perhe-elämään liittyviä tietoja sisältävät asiakirjat ovat julkisuuslain mukaan salassa pidettäviä.

Murhana tutkittu 4-vuotiaan lapsen väkivaltainen kuolema on Itä-Suomen poliisin arvion mukaan "perheen sisäinen tapahtuma".

– Esitutkinnassa olennaisessa osassa ovat perheen perhe-elämää ja elintapoja sekä perheenjäsenten henkilökohtaisia oloja koskevat tiedot, jotka ovat salassa pidettäviä julkisuuslain 24.1 §:n 32 kohdan nojalla, poliisi kirjoittaa ratkaisussaan.

Lisäksi poliisi katsoo, että esitutkintapöytäkirjasta käy ilmi muita lain mukaan salassa pidettäviä seikkoja, kuten esimerkiksi sosiaalihuollon asiakkuuteen tai terveydentilaan liittyviä asioita.

Poliisi arvioi, että esitutkinta-aineistossa on niin vähän julkista tietoa, että jos pelkät julkiset osat luovutettaisiin, niistä ei pystyisi muodostamaan ymmärrettävää kokonaisuutta.

Joensuun lapsimurha: Näin murhasta syytetty soitti hätänumeroon, kun 4-vuotias löytyi kuolleena – ei herkille 1:49
Joensuun lapsimurha: Näin murhasta syytetty soitti hätänumeroon, kun 4-vuotias löytyi kuolleena – ei herkille.

Oikeuden mielestä liki kaikki oli julkista

Vaikka poliisi määräsi koko esitutkintamateriaalin salaiseksi, Pohjois-Karjalan käräjäoikeus katsoi, että tiedot ovat pääasiassa julkisia.

Esitutkinta-aineisto luovutettiin medialle suurimmilta osin 4-vuotiaan lapsen kuolemaa koskevan oikeudenkäynnin yhteydessä aiemmin tällä viikolla. Aineistosta jätettiin pois lähinnä joitain lapsen vammoja esitteleviä valokuvia. Myös koko oikeudenkäynti käytiin pitkälti julkisena. 

Käräjäoikeus pystyi päättämään aineiston julkisuudesta poliisin ratkaisusta poikkeavalla tavalla, sillä käräjäoikeus arvioi oikeudenkäyntiä ja oikeudenkäyntiasiakirjojen julkisuutta eri lain perusteella. 

Myös oikeudenkäyntien ja oikeudenkäyntiasiakirjojen julkisuutta määrittelevän lain lähtökohtana on julkisuusperiaate, eli se, että kaikki on julkista, ellei laissa toisin säädetä.

Tapaus kuohuttaa

Oikeudenkäynnissä julki tulleiden yksityiskohtien myötä tapauksesta on käyty vuolasta julkista keskustelua. 

Tapaus on kuohuttanut paitsi järkyttävyytensä takia, myös siitä syystä, että 4-vuotiaan väkivaltaiseen kuolemaan johtaneilla tapahtumilla on laajempaa yhteiskunnallista merkitystä.

Lastensuojelu oli sijoittanut 4-vuotiaan kiireellisesti vain joitain kuukausia ennen tapahtunutta. Lapsi oli kuitenkin sittemmin luovutettu takaisin äidilleen. 

Lisäksi lapsen epäiltyyn kaltoinkohteluun oli kiinnitetty huomiota myös päiväkodissa, mutta sosiaaliviranomaisille tehtyyn ilmoitukseen ei ollut ennätetty puuttua. 

KRP selvittääkin parhaillaan, ovatko sosiaaliviranomaiset tehneet asiassa virheitä. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus puolestaan harkitsee parhaillaan, millainen tuomio 4-vuotiaan kuolemaan liittyvässä asiassa annetaan.

Lapsen äitiä syytetään ensisijaisesti taposta ja isäpuolta murhasta. Toissijaisesti syyttäjä vaatii pariskunnalle rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Lue myös:

    Uusimmat