Poliisi etsii Mainen joukkoampujaa nyt joesta – kuolleiden joukossa 14-vuotias poika ja hänen isänsä

Yhdysvalloissa Mainen osavaltiossa poliisi jatkaa joukkoampumisesta epäillyn miehen etsintöjä nyt läheisestä joesta sukeltajien ja kaikuluotainten avulla.

Poliisi etsii yhä Yhdysvaltain armeijan reserviläistä Robert R. Cardia, jonka epäillään ampuneen 18 ihmistä kuoliaaksi baarissa ja keilahallissa Lewistonissa tällä viikolla. Ampumisessa haavoittui 13. Kyseessä on eniten uhreja tänä vuonna vaatinut joukkoampuminen Yhdysvalloissa.

Viranomaiset ovat määränneet alueen kymmenet tuhannet asukkaat pysymään suojassa turvallisuutensa vuoksi. Samalla viranomaiset ilmoittivat, että epäillyn takaa-ajo voi jatkua vielä ainakin useita päiviä.

Torstai-iltana paikallista aikaa poliisit saartoivat epäillyn perheenjäsenten kodin, mutta poistuivat myöhemmin paikalta etsintöjen päätyttyä tuloksettomina.

Kotietsinnässä löydettiin viesti

Osavaltion hallinnon edustaja Mike Sauschuck kertoi perjantaina lehdistötilaisuudessa, että etsinnässä löydettiin viesti, mutta hän kieltäytyi kertomasta, kuka sen kirjoitti tai mitä siinä sanottiin.

Lewiston ja sen naapurikunnat ovat olleet keskiviikkoillan iskujen jälkeen suurelta osin suljettuina, jotta sadat poliisit voivat suorittaa etsintöjä. Alueen kouluissa opetus on peruttu jo kahtena päivänä.

– Pyydän yhteisöä olemaan mahdollisimman kärsivällinen tämän prosessin kanssa, Lewistonin poliisipäällikkö David St. Pierre sanoi lehdistötilaisuudessa.

Epäilty toimitettu aiemmin mielenterveyslaitokseen

Robert R. Card, 40, on läheisen Yhdysvaltain armeijan reserviläistukikohdan kersantti. Viranomaisten mukaan hänet oli kesällä 2023 siirretty väliaikaisesti mielenterveyslaitokseen.

Mainen osavaltion poliisi löysi ampumisyönä Androscoggin-joelta venelaituriin pysäköidyn valkoisen maasturin, jota Cardin uskotaan käyttäneen pakoa varten. Auto oli noin 11 kilometrin päässä Lewistonista.

Yhdysvalloissa joukkoampumiset ovat yleisiä. Ampuma-aseväkivaltaa tilastoivan Gun Violence Archive -verkkosivuston mukaan maassa on ollut tämän vuoden aikana yli 560 joukkoampumista. Sivusto määrittelee joukkoampumiseksi tapauksen, jossa on haavoittunut tai saanut surmansa vähintään neljä ihmistä.

Keskiviikon iskuissa kuolleiden määrä vastaa poliisin mukaan Mainen osavaltion vuosittaista henkirikosten määrää, joka on vaihdellut 16 ja 29 välillä vuodesta 2012 lähtien.

14-vuotias poika kuolleiden joukossa

Uhrien joukossa ovat Bill Young ja hänen 14-vuotias poikansa Aaron. Heidät ammuttiin kuoliaaksi keilahallissa, kertoo Billin veli Rob Young Reutersille.

Kuolleiden joukossa on myös 40 -vuotias Bryan MacFarlane, joka osallistui baarissa pidettyyn kilpailuun, kun hänet surmattiin, hänen sisarensa Keri Brooks kertoi CNN:lle.

Yhdysvaltain asevoimien ajatushautomon RAND Corporationin vuonna 2020 tekemän tutkimuksen mukaan aseita säännellään kevyesti Mainessa, jossa noin puolet kaikista aikuisista asuu taloudessa, jossa on ampuma-ase.

Maine ei vaadi lupaa aseen ostamiseen tai kantamiseen, eikä siellä ole niin sanottuja "red flag" -lakeja, joiden nojalla lainvalvontaviranomaiset voivat joissain muissa osavaltioissa tilapäisesti riisua aseista vaarallisiksi katsotut ihmiset.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden vuonna 2022 antama päätös on vaikeuttanut aselakien säätämistä. Tuomioistuin totesi tuolloin, että yksilöillä on perustuslaillinen oikeus kantaa asetta julkisesti.

Lähde: Reuters.

Lue myös:

    Uusimmat