Poliisi avautuu säästöistä: Keikka lopetetaan, oli rikollinen kiinni tai ei

Vanhempi konstaapeli Mika Nygård on kyllästynyt tekemään töitä omien sanojensa mukaan vasemmalla kädellä. Niin kyllästynyt, että vaihtoi työpaikkaa tällä viikolla. 

MISTÄ KYSE?

Mika Nygårdin uusi työnantaja, Suomen poliisijärjestöjen liitto järjestää tänään Helsingissä mielenosoituksen, jolla halutaan tuoda esiin henkilöstön väsyminen ja pienentyvät resurssit.

Historialliseen mielenosoitukseen odotetaan jopa tuhatta poliisia eri puolilta maata.

Marssi alkaa Musiikkitalolta kello 13. 

Tähän asti hän on työskennellyt Helsingin poliisilaitoksessa osastolla, jossa tehdään huumausaineisiin liittyvää kenttävalvontaa. Ryhmä paljastaa huumausaineiden katukauppaa.

- Viimeisen viiden vuoden aikana yksiköstä on vähennetty kolmasosa työntekijöistä, Nygård sanoo. 

Ryhmä saa jatkuvasti vihjeitä, mutta Nygårdin mukaan vain pieni osa niistä pystytään tarkastamaan. Vaikka yhteishenki työkavereiden kesken on vielä hyvä, resurssipula syö Nygårdin mukaan kaikkia.

- Kaverin kanssa puhuttiin, että tämän päivän mielenosoituskulkueen kärjessä olisi pitänyt olla plakaatti, jossa lukisi ”Eniten vituttaa kaikki”.

Vain säästöjä, ei tuloksia

Suurimmat hankaluudet Nygårdin kenttävalvontaryhmän toiminnassa johtuvat siitä, ettei ryhmälle anneta lupaa tehdä ylitöitä, vaikka jutun hoitaminen vaatisi ylimääräisiä tunteja.

- Emme voi lähteä tarkistamaan vihjettä, jos se tulee kolme tuntia ennen työvuoron loppua. Emme ehtisi hoitaa keikkaa loppuun, koska ylitöistä aiheutuvia lisäkustannuksia ei saa syntyä yhtään.

Nygård kertoo esimerkin. Kun toisen yksikön puhelinseurannassa saadaan vinkki törkeästä huumausainerikoksesta, lähtee kenttävalvonnan ryhmä seuraamaan kohdetta. Kun työvuoro loppuu, hanskat lyödään tiskiin, oli kohde kiinni tai ei.

- Poliisijohdon olisi syytä muistaa, etteivät rosvot noudata meidän virka-aikojamme. Poliisiin on syntynyt vääristynyt systeemi, jossa ei enää vaadita tuloksia, vaan pelkkiä säästöjä.

Nygårdin mukaan moni on turtunut tilanteeseen, sillä töiden tekeminen puolivillaisesti tuntuisi muuten liian pahalta.

- Aiemmin harmitti, jos keikka meni pieleen. Nyt kun päälliköitä ei enää kiinnosta muu kuin ylimääräisten kustannusten välttäminen, hohtimet tippuvat omistakin käsistä siinä kohtaa, kun vuoro loppuu.

Nygård muistuttaa, etteivät haasteet koske vain yhtä yksikköä. Esimerkiksi omaisuusrikostutkijat eivät ehdi tehdä töitään virka-ajan puitteissa.

- Vaikka tapahtumista olisi olemassa valvontakameroiden nauhoja, niitä ei ehditä hakea, Nygård sanoo.

Huumekauppaa käydään avoimesti

Nygårdin mukaan tilanne on erityisen lohduton nyt, kun huumausainemarkkinat muuttuvat koko ajan kansainvälisemmiksi. Hänen näppituntumansa mukaan jopa 80 prosenttia huumeiden katukaupasta on ulkomailta tulleiden ihmisten käsissä.

- Nykykauppiaat myyvät esimerkiksi marihuanaa kenelle tahansa. Sillä ei ole väliä, onko kersa täysi-ikäinen vai 15-vuotias.

Uusi ilmiö on myös se, että kannabiksen, kuten myös kovempien huumeiden kauppa on siirtynyt asunnoista julkisille paikoille ja huumeet vaihtavat omistajaa paikoin hyvin avoimesti.

- Avointa kauppaa käydään muun muassa Kalliossa, Kaisaniemen puistossa ja Kontulan ostarilla. En muista, että Helsingissä olisi koskaan liikkunut näin paljon huumeita. Se ja resurssien leikkaaminen samaan aikaan ovat hirveä yhtälö.

Nygård pelkää, että avoin huumeiden myyminen ja käyttäminen johtaa jatkossa järjestyshäiriöiden lisääntymiseen.

- Jos huumeita käytetään avoimesti, ihmiset jäävät pyörimään ostopaikan läheisyyteen ja sivulliset saattavat kohdata huutelua ja aggressiivista käytöstä. Pahimmillaan Suomeenkin saattaa muodostua alueita, joissa huumeiden piikittäminen kadulla ei enää poikkea normaalista.

Lue myös:

    Uusimmat