Mainos

Poliisi aseeton alaikäisten baariin yrittäjien kanssa

Poliisin keinot puuttua alaikäisten yrityksiin päästä baariin kaverilta lainatuilla papereilla ovat vähäiset.

Komisario Vesa Pihajoki Varsinais-Suomen poliisista kertoo, että ensinnäkin ravintolat ilmoittavat ovella kärähtäneistä alaikäisistä poliisille harvakseltaan.

– Kaverin passin näyttämisestä jäädään eniten kiinni perjantai- ja lauantai-iltaisin, jolloin poliisilla on muutenkin kiirettä. Ravintolat tietävät, että poliisi ei ehtisi nopeasti paikalle, minkä vuoksi kynnys soittaa on korkea, Lehtinen sanoo.

Ravintoloiden haluttomuudelle soittaa poliisia on toinenkin syy. Kaverin papereiden esittäminen ovimiehelle, tai muullekaan yksityishenkilölle, ei nimittäin ole rikos. Eri asia olisi, jos portsari olisi viranomainen, kuten poliisi tai sairaanhoitaja.

Koska rangaistusta ei voi seurata, väärillä papereilla sisään yrittävällä ei ole juuri mitään menetettävää.

– Jos henkilö jää kiinni, häneltä otetaan henkilöllisyystodistus pois ja toimitetaan se oikealle omistajalleen, kertoo Helsingin poliisin ylikomisarion Seppo Kujala käytännöistä.

Ikävimmät seuraukset valheesta voi kuitenkin olla passin oikealle omistajalle.

– Poliisi voi esittää myös passin mitätöimistä. Itse olen yleensä tehnyt juuri niin, jolloin passinsa alaikäiselle lainannut on joutunut hankkimaan uuden passin. Tätä mahdollisuutta nuoret eivät tiedä, kertoo Varsinais-Suomen poliisin rikoskomisario Ari-Pekka Lehtinen.

Valtaosa kulkee isoveljen tai -siskon passilla

Väärissä käsissä olleita passeja ja ajokortteja päätyy poliisille harvakseltaan.

– Aiemmin monilla ravintoloilla oli tapana kerätä kärähtäneiltä passit talteen ja toimittaa ne myöhemmin poliisille. Nykylainsäädäntö ei kuitenkaan anna ovimiehelle lupaa takavarikoida henkilöpapereita, kertoo rikosylikonstaapeli Jarkko Jylhä Pirkanmaan poliisista.

Nopea katsaus Pirkanmaan poliisin arkistoihin paljastaa, että Pirkanmaan poliisi tutki viime vuonna vain noin 10 tapausta, missä henkilö oli jäänyt kiinni toisen henkilön passin esittämisestä omanaan. Yksikään ei ollut jäänyt kiinni ravintolan ovelta.

– Tapaukset ovat poikkeuksetta sellaisia, missä epäilty on yrittänyt ostaa tupakkaa tai alkoholia kaverin passilla. Isoveljen tai -siskon papereilla kulkevat eivät jää poliisin haaviin, Jylhä sanoo.

Väärennetyt henkilöpaperit ovat alaikäisillä sen sijaan melko harvinaisia.

– Paperiset ajokortit olivat helpompia väärennettäviä, kuin nykyiset muovikortit. Toisaalta tekniikka on kehittynyt, ja vähän vanhemmat tekijät saavat aikaiseksi hyvinkin uskottavia väärennöksiä, Jylhä kertoo.

Ravintola vastuussa alkoholin myynnistä alaikäisille

Baariin sisään päässet alaikäiset voivat käydä ravintolalle kalliiksi.

Aluehallintoviraston ylitarkastajan Asta Sarkin mukaan Uudellamaalla joudutaan vuosittain poistamaan anniskeluluvat muutamilta ravintoloilta, koska ne ovat myyneet alkoholia alaikäisille.

– Vastuu on loppupeleissä ravintolalla ja baarimikolla, joka myy alkoholia alaikäiselle. Anniskelulupa menee pääsääntöisesti viikoksi, Sark selvittää.

Viikonkin anniskeluluvan peruutus tuntuu ravintoloiden kukkarossa. Sarkin mukaan alkoholitarkastajat saavat tiedon alaikäisille myynnistä yleensä poliisilta.

– Se on kuitenkin niin, että tosiasiassa alkoholia myydään alaikäisille jatkuvasti, eivätkä alaikäiset jää siitä kiinni, Sark toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.