Poliisi: Autojen satelliittiseuranta voisi auttaa rikostutkinnassa

Poliisi voisi käyttää kilometriveron paikannustietoja vakavien rikosten tutkinnassa ja ehkäisemisessä, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma.

Liikennevalvontaan tietoja ei haluta, vaikka niiden avulla olisi yksinkertaista seurata esimerkiksi nopeusrajoitusten noudattamista.

– Täytyisi olla joku törkeä rikos tai erittäin tärkeä intressi saada henkilö kiinni. Tietojen avulla voitaisiin estää rikollista toimintaa, esimerkiksi kaappaustilanteessa. Tavallisessa liikennevalvonnassa meillä ei ole mitään kiinnostusta käyttää tietoja, kertoo poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta.

Ihalainen korostaa, että paikannustietojen käyttöä ei ole poliisin sisällä juurikaan pohdittu. Jorma Ollilan vetämä tiemaksutyöryhmä ei ole myöskään ollut yhteydessä poliisiin.

Tiemaksusuunnitelmia on kritisoinut muun muassa tietokirjailija ja tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen. Hänen mielestään on syytä suhtautua kriittisesti lupauksiin siitä, että paikannustietoja käytettäisiin vain esimerkiksi verotukseen.

– Historia on aikaisemminkin mennyt näin. Tuodaan ensin uusi järjestelmä ja vähän ajan päästä huomataan, että näillä tiedoillahan on paljon muutakin käyttöä.

Katso illan 45 minuuttia kello 20 alkaen:Tiemaksuista liiketoimintaa veronmaksajan avulla

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja