Pokémon-mania valtasi Australian: ”Olen kävellyt neljässä päivässä 80 kilometriä”

Taskuhirviöiden metsästäjät ovat täyttäneet Sydneyn puistot ja turistikohteet.

Australian Sydneyn suosittujen kohteiden listalle on viikon aikana noussut yllättäjä: kaupungin keskustan länsipuolella sijaitseva nukkumalähiö Rhodes.

Radanvarsitaajamassa ei ole kulttuuririentoja tai henkeäsalpaavia maisemia pubeista puhumattakaan, mutta alueella esiintyy runsaasti pokémoneja. Niiden perässä Rhodesiin vaeltaa nyt satapäin ihmisiä.

Peliyhtiö Nintendo julkaisi supersuosituksi osoittautuneen Pokémon Go -mobiilipelin Australiassa reilu viikko sitten. Siitä lähtien australialaiset ovat vaeltaneet pelissä kerättävien hirviöhahmojen perässä.

Tästä on kyse:

  • Pokémon-pelit ovat aiemmin olleet konsoleilla pelattavia videopelejä.
  • Ensimmäinen peli julkaistiin Nintendon Game Boy -konsolille vuonna 1996.
  • Pelissä kerätään hirviöhahmoja ja koulutetaan niistä mahdollisimman hyvä joukkue.
  • Uusi Pokémon Go edustaa niin sanottua laajennettua todellisuutta (augmented reality, AR): siinä yhdistyvät pelimaailma ja todellinen maailma.
  • Hahmoja etsitään pelaajan todellisesta ympäristöstä hyödyntäen puhelimen sijaintitietoja ja kameraa.
  • Peli on saatavilla iPhone- ja Android -älypuhelimiin.
  • Se on julkaistu virallisesti vasta Yhdysvalloissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Viimeisimpänä myös Saksassa.

– Olen kävellyt pelin takia neljässä päivässä melkein 80 kilometriä, laskeskelee Tino Hang, 37. Hän ja työkaveri Ryan Solomon, 40, pelasivat Rhodesissa työpäivän tauolla torstaina.

Samalla kadulla ja sen varrella sijaitsevassa pienessä leikkipuistossa käyskenteli puoliltapäivin kymmeniä ihmisiä kännyköitään tuijottaen.

– Hahmojen etsiminen oikeasta maailmasta on todella hyvä keksintö, niin hyvä, etten usko Nintendon osanneen varautua siihen, kuinka paljon ihmisiä kaduille lopulta lähtee, sanoo Tyrone Terreira, 17.

Alex Fautto, 18, ja Matthew Mitsopoulos, 17, olivat olleet yhdessä monsterijahdissa jo useampana päivänä.

– Pelissä koukuttaa elämys. Tapaa uusia ihmisiä ja tulee liikuttua, he listaavat.

Paikalliset eivät mahdu puistoihin 

Aivan kaikki eivät ole mobiilipelistä innoissaan.

Rhodesissa monsterinmetsästäjien kokoontumisajoihin kyllästyneet asukkaat kutsuivat tiistaina poliisin hätistämään pelaajat pois kerrostalopihan leikkipuistosta.

Asukkaiden mukaan lapsille ei riittänyt puistossa tilaa, kun leikkitelineisiin nojailevat pelaajat täyttivät nurmikon.
Autolla pokémonien perään lähteneet täyttivät kadunvarren parkkipaikat ja parkkeerasivat minne sattuu.

Asukkaiden mukaan pelaajat myös metelöivät jopa keskiyön jälkeen.

Poliisi ratkaisi muhivan lähiökriisin lopulta uhkaamalla häiritsevästi käyttäytyviä sakoilla. Nyt puistossa voi pokémonien kylkiäisinä saada 200 Australian dollarin eli noin 137 euron rikesakon maleksimisesta.

Puistodraamaa seuraamaan hälytettiin myös media, ja ainakin Sydney Morning Herald uutisoi kärhämästä.
Hermot ovat kiristyneet pelin takia muuallakin Australiassa, kun pelaajat ovat joukkovaelluksillaan ruuhkauttaneet valmiiksi kiireisiä alueita, kuten turistien suosiman Sydneyn oopperatalon lähialueet.

Vedonlyöntisivusto Sportsbetillä veikkaillaankin jo, missä pelaaminen kielletään ensimmäisenä Australiassa kokonaan. Ykkösarvaus on pääkaupunki Canberran suuri sotamuistomerkki.

Pelaajat saaneet vettä niskaansa 

Maailmalta on Pokémon Go'n julkistamisen jälkeen kantautunut kertomuksia pelin tuoksinassa itsensä loukanneista ihmisistä ja jopa pelaajia jahtaavista rikollisista.

Rhodesissa pelaajia ei tiettävästi ole loukkaantunut tai ryöstetty. Vakavimpia pelaajia vaanivista vaaroista lienevät puistorauhaansa vesi-ilmapalloin ja ämpärein puolustavat paikalliset.

– Jouduin juoksemaan karkuun kadun toiselle puolelle yhtenä iltana, kun pelaajien päälle heitettiin vettä, Solomon naureskelee.

Vesipommituksia todistaneet Fautto ja Mitsopoulos eivät usko, että kastumisenpelko karkottaa ihmisiä pelin ääreltä. Jos jokin hittipelin kaataa, se on pitkästyminen, Fautto sanoo.

– Hype kestää hetken, ja sitten ihmiset kyllästyvät – ellei peliin kehitetä tarpeeksi hyviä päivityksiä.


Näin toimii hittipeli Pokémon Go:


Lue myös:

    Uusimmat