Poimi pikkuapurin puutarhavinkit – Minipuutarhasta sadonkorjuuseen

Pienet lapset rakastavat puutarhatöitä, jos heille vaan siihen suo mahdollisuuden. Mikä olisikaan ihanampaa ja palkitsevampaa, kuin olla vastuusta omista kasveista. Syksyllä on sitten mahdollisuus nauttia sadosta ja onnistumisen ilosta.

Parivuotiaat lapset innostuvat erilaisista vesileikeistä, joten kastelukannun kanssa istutuksien kasteleminen on varmasti mieluista puuhaa. Suurempi ongelma onkin katsoa, etteivät pienet taimet saa liikaa vettä.

Vähän isompi innostuu myös kasvamisen tarkkailusta ja kärsivällisyys riittää siementen kylvämiseen ja muuhun pikkutarkkaan puuhaan. Ja viimeistään sadonkorjuun hetki lämmittää koko perhettä.

Tässä muutamia vinkkejä puutarhanhoitoon lapsille.

Huhtikuu - Minipuutarhan tekeminen

Levitä vettä pitävään astiaan multaa vähintään 5 cm kerros, että kasvien juurille riittää tilaa. Voit tehdä puutarhaasi kukkuloita mullasta tai polkuja pienistä kivistä.

Kylvä haluamisiasi siemeniä puutarhaan, mutta tee kylvöksestä melko harva, että kaikille riittää kasvutilaa. Kastele ohuelti peitetyt siemenet suihkupullolla ja muista huolehtia sopivasta kosteudesta.

Kun siemenet alkavat itää, saattaa puutarha tarvita asukkaikseen eläimiä tai puutarhurin. Entä mahtuisiko jonnekin lampi tai malja?

Toukokuu

Sisällä voit vielä kylvää nopeasti kasvavia lajeja. Kesäkurpitsoiden taimista tulee isoja, joten niitä kannattaa kylvää vain yksi ruukkuunsa. Kesäkurpitsoita on monen värisiä ja mallisia, ja jotkut lajikkeet näyttävätkin hassuilta hatuilta tai ufoilta, eivät kurpitsoilta ollenkaan.

Kasvimaan ja kukkapenkin lisäksi kasveja voi istuttaa säkkiin, rikkinäiseen ämpäriin, kaivonrenkaaseen, vanhaan kenkään – kaikkeen mihin multaa mahtuu tarpeeksi ja mistä liika vesi valuu pois. Mitä kaikkia istutuspaikkoja keksit?

Kesäkuu

Kasvien lisäksi puutarhassa asusta monia pieniä ötököitä ja matoja. Pihatöiden ohessa on hauska tutustua pieniin öttiäisiin vaikka suurennuslasin avulla.

Kääntäkää kiviä ja kaivakaa multaa, millaisia asukkaita puutarhasta löytyy? Jos ötökät alkavat kiinnostaa, voi vaikka kirjastosta lainata kirjan ja tutkailla kuvista, mitkä ovat omalta pihalta tuttuja.

Muistatko mitä siemeniä kylvit ruukkuihin keväällä? Kesäkuussa lämpöä alkaa riittää jo ulkonakin, ja voit istuttaa kurpitsan taimet ulos.

Totuta taimet ulkoilmaan käyttämällä niitä ulkona muutamana päivänä, ensin ihan lyhyen aikaa. Tätä taimien ulkoilutusta sanotaan karaisuksi. Kastele taimet hyvin ennen istutusta. Irrota ruukku varovasti ja istuta juurien ja mullan muodostama juuripaakku sopivan kokoiseksi kaivamaasi kuoppaan niin, että istutusmultaa tulee hieman myös juuripaakun päälle.

Etenkin tuulisilla ja aurinkoisilla paikoilla taimien päälle kannattaa levittää kasvuharso ensimmäisen viikon ajaksi.

Heinäkuu

Muista kastella kitkeä, mutta varo ettei rikkaruohojen mukana mene vaivalla kasvatettuja taimia. Myös luonnonkukat ovat nyt parhaimmillaan, kuinka monta erilaista löydät?

Lähde: Fiskars

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat