Mainos

Poikkeuksellista säätä – näin lauha helmikuu osassa maata viimeksi 24 vuotta sitten

Helmikuu on ollut tähän asti laajalti poikkeuksellisen lauha.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuun keskilämpötila on ollut maan pohjoisosassa ja osassa maan keskiosaa poikkeuksellisen korkea. Monilla pitkään toimineilla havaintoasemilla lämpimämpi helmikuun alkupuoli on koettu vain vuonna 1990.

– Vuorokauden keskilämpötila on ollut helmikuussa maan keski- ja pohjoisosassa 6-8 astetta pitkäaikaista keskiarvoa korkeampi, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitokselta.

Etelässä helmikuu on ollut tähän mennessä harvinaisen lämmin eli näin lämmintä on keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Poikkeama pitkän ajan keskiarvoon on 5-7 astetta.

Myös etelässä mittaushistorian lämpimin helmikuu on ollut monilla havaintoasemilla vuonna 1990. Kulunutta helmikuuta lämpimämpi helmikuun alkupuoli on ollut viimeksi vuonna 2008.

Eteläisimmässä Suomessa on mitattu jo muutaman viikon ajan keväisiä lämpötila eli vuorokauden keskilämpötila on ollut nollan asteen yläpuolella. Viime viikon lopulla vuorokauden keskilämpötila kuitenkin käväisi pakkasen puolella myös etelässä. Termisen kevään alun määrittäminen on lauhassa säässä vaikeaa, kuten oli myös termisen talven alun määrittäminen. Lopullisesti kevään alku voidaan määrittää vasta myöhemmin.

Terminen kevät alkaa maan eteläosassa keskimäärin maaliskuun lopussa.

Maan etelä- ja keskiosassa on monin paikoin myös poikkeuksellisen vähän lunta.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.